Heraanleg Elsensesteenweg

Nieuwe fase van de werf en compensatie voor handelaars

Vanaf 2 mei gaat de heraanleg van de Elsensesteenweg een nieuwe fase in en starten de werken tussen de Waversesteenweg en de Vredestraat. Tot nu toe waren het de nutsbedrijven die in de zone aan het werk waren. 

Nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat de werken kunnen afgerond worden tegen 6 juli. Gedurende de komende twee maanden zullen er dan ook in de hele zone werkzaamheden plaatsvinden. Dankzij een akkoord tussen de gemeente Elsene, Brussel Mobiliteit, de aannemer ViaBuild en Brussels minister Pascal Smet kan er gewerkt worden tussen 6 en 18 uur, en dat 6 op 7 dagen.  

Om de werken efficiënt te laten verlopen, zullen leveringen aan handelaars voor 6 uur of na 18u30 moeten gebeuren. Omdat de Elsensesteenweg een belangrijk commercieel centrum is, blijven de handelszaken tijdens de hele duur van de werf bereikbaar voor voetgangers. Omdat deze fase bijzonder ingrijpend is voor de handelaars voorzien Minister van Openbare Werken Pascal Smet en Minister van Economie Didier Gosuin een forfaitaire schadevergoeding van het Gewest, net zoals dat eerder dit jaar gebeurde in Jette en Ganshoren. Daarnaast is er begeleiding op maat voor elke handelaar in de zone.

“We doen er alles aan om werven in het hele gewest goed te organiseren en volgens planning te laten verlopen. Dit project verliep dankzij een vlotte samenwerking met de gemeente Elsene van meet af aan bijzonder goed en zal tegen de eerste week van juli worden afgerond. Bovendien zullen de handelaars op een compensatie kunnen rekenen om de moeilijke periode te kunnen overbruggen,” zegt Brusselse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet. 

 

“Tijdens de volledige duur van deze werf stonden we in permanente dialoog met het Gewest. We volgen het verloop nauwgezet op. Ook nu is het essentieel om bewoners en handelaars goed te informeren over deze nieuwe fase in de werkzaamheden. Begin juli zullen we de gloednieuwe Elsensesteenweg kunnen inhuldigen,” zegt burgemeester van Elsene Dominique Dufourny. 

 

"De aangekondigde planning voor de werf, wordt vandaag aangehouden. Dit is het resultaat van een goede samenwerking tussen het Gewest en de gemeente. Alle informatie wordt tijdig en volledig uitgewisseld. Ik kijk reikhalzend uit naar onze nieuwe Steenweg!" zegt Romain De Reusme, schepen van openbare werken in Elsene

 

"De Brusselse economie mag niet louter een lijdend voorwerp zijn wanneer er werven worden uitgevoerd in het Gewest. Het is de reden waarom we handelaars centraal stellen bij het beheer van werven door een betere coördinatie en een efficiënt systeem van schadevergoedingen dat hen in staat moet stellen om moeilijkere periodes te overbruggen. Het zijn principes die wij vastgelegd hebben in een ordonnantie die de komende weken van kracht zal worden en waarop we vanaf vandaag anticiperen met dit pilootproject in Elsene", legt Didier Gosuin uit, Minister van Economie, Tewerkstelling en Beroepsopleiding.

 

Begeleidende maatregelen van de werf

Om de handelszaken te ondersteunen die geconfronteerd worden met de nadelen van de werf, werd er dankzij overleg tussen hub.brussels, het Brussels Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven, Brussel Mobiliteit en de Gemeente Elsene een operationeel begeleidingsplan opgemaakt met een budget van 104.500€. Dat budget gaat naar drie verschillende maatregelen:

Het versterken van de communicatie over deze werf naar alle gebruikers van de wijk van de Naamsepoort en de omliggende wijken met bijzondere aandacht voor de handelaars. Concreetgaat het om een nieuwsbrief, een verklarende brochure en een cartografie van alle handelszaken in de zone.

Professionele training en begeleiding voor de handelaars. Gedurende de komende weken, zullen communicatie-experten consultancysessies geven om de aantrekkingskracht van de winkels in de zone te versterken tijdens en na de werf.

De Elsensesteenweg wordt ook verder in de bloemetjes gezet met een inhuldigingsfeest en een artistiek parcours in het najaar. Van 29 september tot 22 december 2018 zal een artistiek parcours Elsense artiesten in de kijker plaatsen in de handelszaken vanaf de Naamsepoort tot aan het Fernand Cocqplein.

Vrijdag werd een informatievergadering voor de handelaars georganiseerd om hen te informeren over deze nieuwe fase. Daarnaat wordt ook een folder voor de bewoners verspreid.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel