Heraanleg Koningin Astridplein van start in september

Vernieuwing Koningin Astridplein en bouw van een ondergrondse parking

Maandag 17 augustus 2015 — In het kader van de aanleg van de nieuwe tramlijn 9 tussen Simonis en de Heizelvlakte beginnen in september de voorbereidende werken voor de heraanleg van het Koningin Astridplein in Jette. Onder het vernieuwde plein komt een parking. Dat hebben Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet en Schepen van Economisch Leven in Jette Paul Leroy vandaag tijdens een persconferentie toegelicht.

Nadat in mei van dit jaar de aanleg van tramlijn 9 van start ging, beginnen in september de voorbereidende werkzaamheden aan het Koningin Astridplein en de ondergrondse parking onder het plein. 'Het doel is om de mobiliteit van en naar dit belangrijke handelscentrum vlotter te laten verlopen, de handelszone te doen heropleven en de openbare ruimte te verbeteren,' zegt Pascal Smet. 'Door de bouw van de parking onder het plein komt er bovengronds plaats vrij voor bewoners en bezoekers om elkaar te ontmoeten, uit te rusten, te spelen of boodschappen te doen. Dit zal de levenskwaliteit van de bewoners en bezoekers enorm verbeteren.'

De werken aan het Koningin Astridplein en de onmiddellijke omgeving ervan worden in verschillende fases uitgevoerd en er zal niet overal tegelijk gewerkt worden. Tussen september 2015 en april 2016 voeren een aantal nutsbedrijven ondergrondse werkzaamheden uit aan de riolering, water-, gas- en elektriciteitsleidingen. 

In mei 2016 start de bouw van de ondergrondse parking onder het Koningin Astridplein en de Jetselaan. Om de hinder te beperken wordt een techniek gebruikt waarmee de ruimte op de dakplaat zo snel mogelijk vrij gegeven kan worden. Vanaf begin 2017 wordt de nieuwe parking uitgegraven. Gelijktijdig worden in de Jetselaan bovengronds de inritten aangelegd. De parking zal drie verdiepingen tellen en plaats bieden aan 199 auto's. 

Midden 2017 start de heraanleg van het Koningin Astridplein en begin 2018 worden de tramsporen gelegd op de Jetselaan. Aan het kruispunt met de Lakenselaan sluiten deze tramsporen aan op de bestaande sporen, zodat de verbinding met Simonis vanaf dan een feit zal zijn. Vandaag heeft het Koningin Astridplein meer het trieste aanzicht van een parking dan van een gezellig plein. Dit zal veranderen, er komen zitbanken, fonteinen, groen, bomen en aangepaste verlichting. Door de bouw van een parking onder het plein komt bovengronds veel ruimte vrij voor voetgangers en fietsers. De stedenbouwkundige vergunning wordt ingediend in september. Op dat moment zal er gecommuniceerd worden over de details van de concrete inrichting van het plein en het nieuwe circulatieplan. 

Tijdens de hele duur van de werken zullen de nodige maatregelen genomen worden om de overlast voor buurtbewoners en handelszaken zoveel mogelijk te beperken. Handelaars en marktkramers worden hierover ingelicht tijdens een informatievergadering. Omdat op bepaalde momenten de toegang tot de handelszaken bemoeilijkt wordt, zal de mobiliteit worden aangepast. Vanaf september wordt de zondagsmarkt opgesplitst over het Spiegelplein en het Kardinaal Mercierplein. 

Vanaf vandaag is alle nuttige informatie over de werken aan tramlijn 9 ook beschikbaar op de vernieuwde website www.tram9.brussels. De buurt zal bij elke werffase tijdig worden ingelicht via flyers die in alle bussen worden bedeeld. Daarnaast komt er een informatiepunt op de werf. Er is ook een ombudsman aangesteld die voor de hele looptijd van het project bereikbaar is voor alle vragen van omwonenden, handelaars en bezoekers. Hij heeft ook direct contact met de scholen en bedrijven die een impact voelen van de werken. 

Simulatie Koningin Astridplein - ©Sum Projects
Simulatie Parking Koningin Astridplein
Simulatie Parking Koningin Astridplein

Contacteer ons

Lore Vandoorne

Woordvoerster

Kabinet minister Pascal Smet

Tom Holderbeke

Dienst Communicatie

Gemeente Jette