Heritage Days / Open Monumentendagen 2022 : Sporen van kolonisatie

Heritage Days / Open Monumentendagen 2022 : Sporen van kolonisatie

De sporen van de kolonisatie vormen het centrale thema van deze editie. Voor het eerst openen ook heel wat ambassades de deuren voor het grote publiek

Na het thema “Meeting Point vorig jaar, is "Sporen van kolonisatie" het centrale thema dit jaar tijdens de Open Monumentendagen/Heritage Days in de weekend van 17-18 september.

Dit thema werd gekozen naar aanleiding van het rapport over de dekolonisatie van de publieke ruimte dat deskundigen in opdracht van urban.brussels eerder dit jaar jaar presenteerden.

Voor het eerst zullen ook Brusselse ambassades de deuren openen voor het grote publiek tijdens de Heritage Days.
Vorig jaar vond voor het eerst een ‘off programma’ programma plaats. Heel wat Brusselaars stelden hun eigen erfgoed open voor het publiek en restaurants stelden Brusselse menu’s samen. Wegens de grote belangstelling hiervoor maakt het 'off programma' ook dit jaar deel uit van de programmatie.

“Het is een primeur dit jaar dat heel wat ambassades de deuren openen voor het grote publiek. Ik ben enorm verheugd over het enthousiasme waarmee werd gereageerd op onze oproep naar de ambassades toe. Dit jaar zullen een 20tal ambassades de deuren openen en het is de bedoeling dat voortaan elk jaar ambassades de deuren zullen openen tijdens de Heritage Days.

Tijdens de Heritage Days zullen Brusselaars en bezoekers de ‘sporen van de kolonisatie’ in onze stad kunnen ontdekken aan de hand van geleide bezoeken en wandelingen. Zo kan je ontdekken welke man zijn naam verleende aan Hotel Van Eetvelde, welke functies het Leverhouse op het Congresplein had en van welke Congolese houtsoorten Victor Horta gebruik maakte om zijn meesterwerken te realiseren.
De Heritage Days zijn een unieke gelegenheid om in een belangrijk deel van onze geschiedenis te duiken. Niet om er persé een oordeel over te vellen, maar wel om er meer over te weten te komen en beter te begrijpen,” zegt Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet.

 

Nieuw: Open ambassades

Na Dubai is Brussel de meest kosmopolitische stad ter wereld. Ze is een kruispunt van culturen en invloeden. Diplomaten uit de hele wereld werken en verblijven hier, dikwijls in bijzondere gebouwen.  Voor het eerst hebben de ambassades ermee ingestemd hun deuren te openen. 19 ambassades hebben toegezegd en geven hiermee ook blijk van hun bereidheid om zich met het Brusselse leven te verbinden. De Heritage Days zijn een unieke gelegenheid om deze bijzondere plaatsen te ontdekken.

 

Het Off en het gastronomisch programma

De 1e Off-versie vorig jaar was een groot succes. En dit jaar komt er daarom een logisch vervolg. Brusselaars kunnen hun huizen openstellen, uitleg geven over de sgraffiti op hun gevels of bezoekers rondleiden in hun tuinen. Iedereen kan vanaf nu activiteiten voorstellen op de website.
Daarnaast komt er opnieuw een gastronomisch programma. In heel wat Brusselse restaurants kan je van ons culinair erfgoed genieten.

 

Reservaties

Net zoals voor de afgelopen edities moet voor bepaalde locaties en activiteiten worden gereserveerd. Dit voorkomt lange rijen voor de monumenten en helpt de bezoekerstroom in de gebouwen in goede banen te leiden. Boeken is mogelijk vanaf 1 september via www.heritagedays.urban.brussels.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel