Het Huys opent de deuren

Gemeenschapscentrum Het Huys en lokaal dienstencentrum Lotus openen vanavond de deuren van hun gloednieuwe infrastructuur.

Gemeenschapscentrum Het Huys en lokaal dienstencentrum Lotus in Ukkel openen vanavond de deuren. Op het programma van de feestelijke opening staan o.a. de inhuldiging van een muurschildering van Adrien Lucca en een concert van André Brasseur. Zondag is iedereen welkom in het Huys voor een ontbijt, een jeugdvoorstelling en workshops.   

Het Ukkelse gemeenschapscentrum Candelaershuys verhuist van de Brugmannlaan naar de Egide van Ophemstraat, in de wijk Kalevoet, en krijgt ook een nieuwe naam. Het Huys wil zich in deze nieuwe diverse omgeving verankeren en tegelijk ook de bezoekers van het vorige centrum Candelaershuys blijven aantrekken.

“Het Huys is het eerste van drie nieuwe gemeenschapscentra die dit jaar de deuren zullen openen. We creëren letterlijk plaats voor cultuur en ontmoeting in Brussel. Het Huys moet een open ruimte zijn, met een goede band met de buurt en een breed en toegankelijk aanbod. Dat zijn heel belangrijke elementen voor mij en al zeker in een diverse wijk als Kalevoet. Het Huys kan de tweede thuis worden voor iedereen in de buurt,” zegt Minister Pascal Smet.     

 

De ruimte van het nieuwe centrum werd casco aangekocht door de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Architecten Christiaan Rossaert en Jan Thiers zorgden voor de inrichting. De focus lag hierbij op het multifunctionele karakter van het centrum. De ruimtes werden zo ontworpen dat ze gemakkelijk aanpasbaar zijn aan verschillende functies. Van gezellige activiteiten in kleine groepjes tot concerten en optredens voor een groot publiek. De concerttraditie die het Candelaershuys uitbouwde zal dus zeker worden verder gezet in dit nieuwe pand.

“Goed nieuws voor de inwoners van Ukkel: ze hebben er een gloednieuw lokaal dienstencentrum bij. In LDC Lotus kan je een praatje komen maken, een maaltijd eten of samen plannen maken voor een uitstap. In onze lokale dienstencentra kunnen senioren elkaar ontmoeten. Sociaal contact is belangrijk en houdt onze senioren gezond. Nu al proficiat gewenst aan iedereen die van Het Huys een thuis zal maken, Bianca Debaets,” VGC-Collegelid bevoegd voor Welzijn.

 

Middenin het gebouw bevindt zich een mooi binnenplein waar openluchtactiviteiten kunnen plaatsvinden. Van aan de centrale bar hebben bezoekers er zicht op met als blikvanger de muurschildering “Microkosmos” van Adrien Lucca. De kleuren veranderen ’s avonds door aangepaste verlichting. De verschillende lichtgradaties van het werk staan symbool voor het diverse publiek van Het Huys en het brede scala aan activiteiten die er plaatsvinden.

“Het Huys is een open huis, met veel licht, goede muziek, een gezellige bar, waar heel wat volk rondloopt, een plek in de wijk die gekend en bekend en van de inwoners is en door hen mee wordt ingekleurd. Met een tof en breed aanbod naast ruimte voor de lokale verenigingen,” Bart De Smedt, centrumverantwoordelijke.


Aan het volledige project hangt een kostenplaatje van 3,5 miljoen euro. Pascal Smet, binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor gemeenschapscentra, en VGC-collegelid Bianca Debaets, bevoegd voor Welzijn, maakten deze middelen vrij.

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel