Hoe kan je ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag?

Hoe kan je ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag?

VGC biedt gratis omstaanderstrainingen aan

Racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag maken voor veel Brusselaars deel uit van het dagelijks leven. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) wil bouwen aan een meer inclusieve stad. Daarom biedt de VGC in 2023 gratis omstaanderstrainingen aan in het kader van het Plan Samenleven. Tijdens de trainingen leren deelnemers grensoverschrijdend gedrag herkennen en gepast reageren. Getuigen of omstaanders zorgen er zo voor dat het slachtoffer zich niet alleen voelt en tonen dat discriminatie, racisme en ongepast gedrag niet kunnen. De omstaanderstrainingen worden georganiseerd in samenwerking met onder meer Bon-Agentschap Integratie en Inburgering. Ze worden aangeboden aan mensen die werken in het VGC-netwerk én aan iedereen die er interesse in heeft.

“Het is niet evident om in te grijpen wanneer je een incident ziet in de stad, maar racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag kunnen we enkel weren wanneer we voor elkaar opkomen. Met deze opleiding willen we de drempel om in te grijpen verkleinen om elkaar te helpen,” benadrukt VGC-collegelid Pascal Smet.

Door “grapjes”, subtiele opmerkingen, dagelijkse (micro-)agressies en racistische uitspraken maakt alledaags racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag deel uit van het leven van heel wat Brusselaars. Uit onderzoek van de KULeuven (2021) blijkt dat getuigen aangeven vaak niet in te grijpen bij discriminerende of racistische uitspraken of gedrag. De meeste omstaanders voelen angst of schroom, willen geen nadelige gevolgen ondervinden of willen niet gezien worden als “lastig”.

Als omstaander heb je wel degelijk invloed op situaties van grensoverschrijdend gedrag. Je helpt om dit te stoppen of vermijdt dat het erger wordt. Bovendien help je mee aan sociale verandering. Door te laten merken dat dit gedrag niet oké is, maak je duidelijk dat we racisme, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag in Brussel niet aanvaarden Het Plan Samenleven van de VGC pakt samenlevingsuitdagingen aan in Brussel en tracht de herkomstkloof te verkleinen. Een superdiverse stad als Brussel zorgt voor verrijkende ontmoetingen, persoonlijke groeikansen en een gevoel van samenhorigheid, maar brengt ook structurele vraagstukken en uitdagingen met zich mee.

"Samenleven met 6,6 miljoen verschillende Vlamingen, dat zorgt soms voor uitdagingen. Dat vergt inspanningen. En dat betekent dat je een beleid nodig hebt met een duidelijke visie. Met het Plan Samenleven maken we daarom twee duidelijke keuzes. Ten eerste geven we de regie in handen van onze steden en gemeenten. Want het samenleven gebeurt lokaal, in onze straten en wijken. Ten tweede kiezen we voor minder versnippering, en voor meer impact. We gaan van 380 kleinschalige projectjes naar een menu van 24 robuuste projecten waar lokale besturen uit kunnen kiezen. Het omstaanders-principe is er daar één van. En meteen ook het bewijs dat onze aanpak werkt. Onze steden en gemeenten, waaronder de VGC, gingen namelijk het engagement aan om in totaal maar liefst 5.000 omstaanders te trainen. Zo maken we een verschil,” zegt Vlaams minister Bart Somers.

Praktische informatie

In 2023 zullen 300 personen aan de omstaanderstraining kunnen deelnemen.

De vorming bestaat uit twee delen:

  • Deel 1: Leer grensoverschrijdend gedrag (h)erkennen, onderzoek je eigen referentiekader en onbewuste vooroordelen.
  • Deel 2: Leer reageren in situaties van grensoverschrijdend gedrag.

Tijdens deel 2 worden ervaringen uitgewisseld en is er ruimte om voorbeelden te bespreken en uit te oefenen.

  • Prijs: gratis
  • Organisatie: VGC Samenleven en Diversiteit, onder meer in samenwerking met Bon-Agentschap Integratie en Inburgering.
  • Inschrijven:www.vgc.be/omstaanderstraining (verplicht – inschrijven is telkens mogelijk tot 5 werkdagen voor de eerste sessie van de vorming.)
  • Meer info? Stel je vraag via [email protected].
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet

 

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel