Huis Waxweiler, aan de Vergotesquare in Schaarbeek, beschermd

Huis Waxweiler, aan de Vergotesquare in Schaarbeek, beschermd

Toekomst van nog een art-nouveaugebouw veiliggesteld

2023 wordt het jaar van de art nouveau in Brussel. Van Brussel dé art-nouveauhoofdstad  maken doen we in het bijzonder door onze prachtige gebouwen te bescherming en te heropwaarderen. Zo zetten we ook in op de bescherming van het minder bekende art-nouveau-erfgoed. Na het Frankinet-huis in Sint-Lambrechts-Woluwe is het nu de beurt aan dit gebouw in Schaarbeek. Het gaat om een gebouw dat aan het begin van de 20ste eeuw door architecten Bosmans en Vandeveld werd ontworpen. Als privé-eigenaars en de overheid elkaar vinden, is het erfgoed de grote winnaar. Ik ben erg blij met het initiatief van de eigenaar van Huis Waxweiler. Dat toont aan dat de eigenaars volop in dialoog willen gaan en willen samenwerken met het Gewest. ”

 

Het is de instandhouding van Brussels erfgoed die ons ertoe heeft aangezet. We waren helemaal gewonnen voor deze geometrische art nouveau die dicht aansluit bij Hoffman en de Weense secessie. In de hal is er overigens een typisch Weense marmeren muurbekleding. Ook het gebruik van granito valt op. Dat vind je terug in alle huizen, maar dan wel in die van de jaren ‘30,” verklaart de eigenaar.

Geschiedenis: De architecten

 


Huis Waxweiler is een herenhuis in eclectische en art-nouveaustijl. In 1907 gaf Emile Waxweiler architecten Constant Bosmans en Henri Vandeveld de opdracht zijn persoonlijke woning te ontwerpen. In 1908 verfraaide architect Léon Sneyers de gevel en tekende hij de interieurdecoratie in een geometrische art-nouveaustijl. Léon Sneyers (1877-1947) was een architect, decorateur en kunsthandelaar die wordt beschouwd als de belangrijkste invoerder van de Weense secessiestijl in België. Hij behoorde tot de tweede generatie art-nouveau-architecten in Brussel, met een voorliefde voor geometrisering. Hij was eerst leerling en later de belangrijkste medewerker van Paul Hankar, wiens architectuurfilosofie hij overnam.
 

 

Uniek interieur

 

De inrichting van Huis Waxweiler is van hoge kwaliteit, met ruime kamers en een slimme indeling. Bovendien vormen de verschillende statige kamers een groot samenhangend geheel. De voorgevel, met zijn eenvoudige versieringen, weerspiegelt perfect de kenmerkende geometrische stijl en de terugkerende motieven van Léon Sneyers, zoals het hoge fries met dambordpatroon, de cirkels die uitlopen in een lange verticale stengel of de friezen van vierkanten op de benedenverdieping.
 

In het interieur van het herenhuis werd alles zo uitgekiend dat de dagelijkse behoeften met het ornamentele worden verzoend. Het meubilair is het resultaat van diezelfde decoratieve logica, aangezien de meubelen ten tijde van de bouw werden ontworpen om echt bij het huis horen en niet na de bouw werden toegevoegd.

 

Het huis bevat dus een grote erfgoedkundige waarde door zijn historische belang door de samenwerking van opdrachtgever Emile Waxweiler met gerenommeerde architecten zoals Constant Bosmans en Henri Vandeveld, alsook met Léon Sneyers. De decoratieve verfraaiing door die laatste voegt een esthetisch en artistiek belang toe via de gevelingrepen en de veelvuldige interieurdecors.

 

Als een eigenaar de bescherming aanvraagt

Eigenaar heeft in maart 2022 de bescherming van dit gebouw aangevraagd bij het Gewest. Na een gunstig advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen heeft de Regering beslist tot de bescherming als monument van de inspringstrook, met inbegrip van het hekwerk, de voor- en achtergevel, het dak van het torentje, en voor het interieur de inkom, de hal, de vestiaire en het bureau van het gelijkvloers, het trappenhuis dat naar de eerste verdieping leidt, de ruimten van de overloop van dit trappenhuis (kleine hal, toilet en lavabo) en de leefruimten van de eerste verdieping, namelijk het salon, de bibliotheek, de eetkamer en zijn annex van Huis Waxweiler gelegen Vergotesquare 33 in Schaarbeek.
 

 

Adres: Vergotesquare

 

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel