Skip to Content
Iconisch ‘Maison Hayoit’ beschermd

Iconisch ‘Maison Hayoit’ beschermd

Op initiatief van Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet, besliste de Brusselse Regering om het handelshuis ‘Maison Hayoit’, gelegen op de Leuvense Steenweg, te beschermen.

“Brussel heeft het potentieel om een top-architectuurstad te worden. Daarom werken we aan een levendige moderne architectuurscène én gaan we heel actief ons omvangrijk erfgoed beschermen en opwaarderen. Het karaktervolle ‘Maison Hayoit’ mocht niet ontbreken in die lijst,” zegt Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet (one.brussels).

 

In 1898 opende Michel Hayoit een winkel in huishoudlinnen. Hayoit groeide al snel uit tot een bekend textielbedrijf in de stad en kreeg in 1921 de titel Gebrevetteerd hofleverancier van België.
In 1927 ontwierpen de architecten Fernand Symons en Guillaume Veldeman, in opdracht van Michel Hayoit, het mooie Art Déco gebouw gelegen aan de Leuvensesteenweg. Dit prestigieuze gebouw werd de hoofdzetel van het familiale textielbedrijf.  

De gevel van het gebouw, de winkelruimte op het gelijkvloers en de winkelruimte op de eerste verdieping worden nu beschermd door het Brussels Gewest. 

Het gebouw valt niet alleen op omwille van de geraffineerde afwerking in art-decostijl maar ook door de publicitaire functie van de voorgevel. Deze gevel was het visitekaartje van de firma Hayoit. De ligging, op een hoek, geeft het gebouw veel zichtbaarheid.

Ook binnenin heeft het gebouw verschillende prachtige elementen zoals de vitrines, de monumentale trap en prachtige houten vloeren en deuren.

Maison Hayoit was tot eind juli 2016 in het gebouw gevestigd. Op dit ogenblik staat het gebouw leeg.
De gewestelijke administratie urban.brussels zal er over waken dat de toekomstige invulling gebeurt met respect voor het gebouw en in het bijzonder voor de beschermde onderdelen.

 

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel