Inhuldiging vernieuwde Woluwelaan en tramlijn 8

Een groene stadsboulevard met plaats voor alle weggebruikers

Vanmiddag werden de Woluwelaan en tram 8 (voorheen tram 94) feestelijk ingehuldigd. De Woluwelaan werd volledig heraangelegd met nieuwe bomen, brede voetpaden en afgescheiden fietspaden. Voortaan rijdt ook tram 8 over deze belangrijke toegangsas. De tramlijn werd verlengd met vier haltes, vanaf het Trammuseum tot aan Roodebeek, waar zo een nieuwe multimodaal knooppunt ontstaat. Een aangename wandelzone, nieuw stadsmeubilair en openbare verlichting geven de Woluwelaan een stedelijke look. Aan halte Roodebeek werd het kunstwerk "Feuille de Ville" van Nathalie Auzépy ingehuldigd.

“Mobiliteit is een fundamentele uitdaging voor Brussel en de Brusselaars," zegt minister-president Rudi Vervoort. "Mijn Regering heeft zichzelf tot doel gesteld om het hele gewest beter bereikbaar te maken, de strijd aan te binden tegen de verkeersopstoppingen en de levenskwaliteit te verbeteren. Om die doelstellingen te verwezenlijken, investeren we tot 2025 niet minder dan 5 miljard € in mobiliteit om uitbreidingen van bus, tram en metro te financieren ten dienste van de Brusselaars en de bezoekers.”

"De Woluwelaan transformeerde van een autostrade naar een aangename stadsboulevard. Op deze belangrijke toegangsas is meer groen en plaats voor alle weggebruikers," zegt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet. "Na de inhuldiging van de nieuwe tramlijn 9 in Jette versterken we met de verlenging van tram 8 het openbaar vervoersaanbod in het oosten van onze stad. Hiermee bevestigen we nogmaals dat het openbaar vervoer een topprioriteit is voor deze regering. Deze boulevard toont met haar stedelijke look dat Brussel ambitieus is en evolueert van een stad voor auto’s naar een stad voor mensen.”

Tram 8 en verlenging tot aan Roodebeek

De nieuwe en snelle tramlijn 8 gaat bijna helemaal tot aan het oosten van Brussel. Deze ringverbinding tussen Louiza en Roodebeek laat twee belangrijke handelscentra op elkaar aansluiten (Hoog-Brussel en Woluwe Shopping) en rijdt langs een aantal emblematische plaatsen die onze hoofdstad rijk is (Ter Kameren, ULB, Vijvers van Woluwe, …). Lijn 8 is in totaal 13,8 kilometer lang en loopt door zeven Brusselse gemeentes. Wie tram 8 neemt, kan overstappen op metrolijnen 1, 2, 5 en 6 (aan Louiza, Herman Debroux en Roodebeek) en op verschillende andere tram- en buslijnen.

Met de verlenging van vier haltes tussen het Trammuseum tot aan Roodebeek kreeg tram 94 een nieuw nummer: tram 8. De vier nieuwe haltes kregen de naam Bronnenpark, Voot, Woluwe Shopping en de bestaande halte Roodebeek. De nieuwe lijn is rechtstreeks verbonden met de metro (Louiza, Herman Debroux en Roodebeek) en zorgt ervoor dat de scholen en woon- en handelswijken zoals het Meiersplein en het Sint-Lambertusplein beter bereikbaar zijn.

De nieuwe tramlijn biedt een echt alternatief voor de duizenden automobilisten die dagelijks het Brussels Gewest binnenkomen vanaf de E40.

Een groene stadsboulevard in het Woluwedal

Het Brussels Gewest maakte van de verlening van tram 8 gebruik om de Woluwelaan van 2,2 kilometer lang van gevel tot gevel te herinrichten. De Woluwelaan kreeg een nieuwe look en is voortaan toegankelijk voor alle weggebruikers.

In beide richtingen bleven twee rijstroken behouden, maar deze werden versmald om de snelheid van de voertuigen te beperken (50 km/u). Aan de kant van het centrum is een ventweg voor lokaal verkeer (30 km/u).

Om het groene karakter van het Woluwedal in de verf te zetten, werden de trambeddingen bezaaid met gras. De middenberm maakte plaats voor een groene zone aan beide kanten van de weg met in totaal 235 laanbomen (46 nieuwe bomen). 

Als buffer tussen de parken en de tramsporen ligt er een gemengd wandel- en fietspad van 6 meter breed.

Een nieuwe multimodale pool aan Roodebeek

De verlenging van tram 8 versterkt de strategische ligging van Roodebeek. Met metrolijn 1, tramlijn 8 en buslijnen 29, 40, 42 en 45 van de MIVB, lijnen 178, 359, 659 van De Lijn, de C(bis) Tec-bus en een gewestelijke parking is Roodebeek een van de belangrijke intermodale knooppunten geworden. Naast een nieuwe tramhalte op de Paul-Henri Spaak Promenade en een nieuwe toegang tot Woluwe Shopping, werden de busterminal en oversteekplaatsen vernieuwd om overstappen tussen metro, tram en bus efficiënter en veiliger te organiseren.

Frequentie

De reistijd tussen het Trammuseum en Roodebeek bedraagt overdag tijdens de week tussen 6 en 7 minuten. Voor het traject tussen Woluwe en het Wienplein zijn ongeveer twintig minuten nodig. Tijdens de spits rijdt de tram om de 6 minuten, in daluren om de 8 minuten en ’s avonds om de 15 minuten. 

Prijskaartje

Aan het project hangt een prijskaartje van 24,5 miljoen euro, waarvan 14,5 miljoen euro voor de heraanleg van de Woluwelaan en 10 miljoen euro voor het aanleggen van de sporen en de verlenging van de tram.  

Toekomst

De verlenging tot Roodebeek is een eerste fase. Het is de bedoeling tram 8 op termijn nog verder door te trekken. Het traject van deze verlenging ligt nog niet vast.

"Lijn 94 werd verlengd en kreeg een nieuwe naam: lijn 8. Een lijn die een grote ringverbinding aanbiedt in het oosten van Brussel en rechtstreeks aansluit op 3 metrostations: Louiza, Herrmann-Debrouw en Roodebeek, dat een echte multimodale pool wordt. Eens temeer toont het totale project dat het openbaar vervoer een echte motor is van een kwalitatieve heraanleg in de stad die een meerwaarde biedt voor de wijk, ten voordele van de gebruikers van het openbaar  vervoer én van de buurtbewoners en Brussel," aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

"De aanleg van tramlijn 8 en de herinrichting van de Woluwelaan is het zoveelste voorbeeld van de goede samenwerking tussen Brussel Mobiliteit en de MIVB. Beide zorgen ervoor dat de keuze voor alternatieve mobiliteit hand in hand kan gaan met een aangename openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk is," zegt directeur generaal van Brussel Mobiliteit Jean-Paul Gailly. 

"Met de verlenging van tram 8 wordt het aanbod aan openbaar vervoer in Sint-Pieters-Woluwe uitgebreid. Het wordt nu veel gemakkelijker om zowel in de richting van het centrum te gaan als naar de Woluwe shopping, en de laan is nu voorzien op alle vormen van vervoer, zeker ook voor de zwakke weggebruiker, wat zeer belangrijk is vandaag. De laan behoort voortaan toe aan alle weggebruiker," zegt burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoît Cerexhe. 

"Deze uitbreiding van het openbaar vervoersnet ligt in de lijn van een assertievere multimodale mobiliteit en sluit aan bij de wens van het College van burgemeester en schepenen van Sint-Lambrechts-Woluwe om de inwoners duurzame en gevarieerde verplaatsingswijzen aan te bieden, die een alternatief vormen voor de auto. Samen met de verlenging van tramlijn 8 werd ook de Woluwelaan heraangelegd. De gewestweg kreeg een nieuwe look en biedt meer ruimte aan voetgangers en fietsers," zegt burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe Olivier Maingain. 

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel