Internationale Brusselaars laten zich horen met ambitieus Manifest voor Brussel
Een derde van de inwoners van het Brussel gewest heeft de Belgische nationaliteit niet en mag daarom niet stemmen voor de Brusselse Gewestverkiezingen. Na een intensief participatietraject, gelanceerd door Staatssecretaris Pascal Smet, stellen de internationale Brusselaars hun voorstellen voor een beter Brussel voor. Een Brussel dat meer rekening houdt met haar internationale inwoners en waar de levenskwaliteit van alle inwoners verbetert. Deze voorstellen werden in een ‘manifest van de internationale Brusselaar ’ gegoten.
Op 28 april zullen enkele internationale Brusselaars deze voorstellen voorleggen aan de leden van het Brussels parlement en daarbij in debat gaan met de Brusselse parlementsleden.
Tussen mei en december 2021 hebben duizenden internationale Brusselaars hun stem laten horen via het innovatief democratisch participatieproject Live here. Speak, hear. Dit kwam er op initiatief van Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Europese en Internationale Relaties, en werd in goede banen geleid door Alain Hutchinson, Brussels Commissaris voor Europe en de Internationale Organisaties en zijn team.
“Voor het eerst hebben we actief naar de internationale Brusselaars geluisterd en zijn we met hen in interactie gegaan op een open en transparante manier. Het gaat om een sterk groeiende groep van Brusselaars die elke dag onze stad mee vorm geven, we kunnen hen gewoonweg niet langer negeren. Deze mensen deden tal van voorstellen om oplossingen te bieden voor zaken waar vooral niet-Belgische Brusselaars mee geconfronteerd worden, maar ze formuleerden ook sterke ideeën rond thema’s die ons allemaal aanbelangen zoals bijvoorbeeld publieke ruimte, moderne mobiliteit en betaalbare huisvesting. Hier moeten alle Brusselse beleidsmakers mee aan de slag gaan,” zegt Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Europese en Internationale Relaties.
Alle voorstellen die in het manifest werden geformuleerd zijn vanaf vandaag te overzichtelijk te raadplegen op de website brusselsvoice.commissioner.brussels.
Dit manifest van de internationale Brusselaar werd opgebouwd rond zes thema’s die de internationale Brusselaars wakker houden: de democratische vertegenwoordiging van internationale Brusselaars, toegankelijke dienstverlening voor niet-Belgen, moderne mobiliteit, uitnodigende openbare ruimte, betaalbare en kwalitatieve huisvesting en netheid.
De internationale Brusselaars bieden met hun voorstellen mogelijke antwoorden op zes centrale vragen:
- Hoe kunnen we ervoor zorgen dat internationale Brusselaars een betekenisvolle inbreng in het gewestelijke beleid hebben?
- Hoe kunnen we de omgang tussen nieuwkomers en niet-Belgen met de openbare overheden en besturen vlotter laten verlopen?
- Hoe kunnen we Brussel groener, doeltreffender en toegankelijker maken?
- Hoe kunnen we onze straten, pleinen en parken veiliger en aangenamer maken voor iedereen?
- Hoe kunnen we van Brussel, en vooral de Europese wijk, een meer leefbare, betaalbare en gezinsvriendelijke plek maken die we onze thuis kunnen noemen?
- Hoe kunnen we afval beheren en Brussel proper houden?
Op 28 april zal het manifest van de internationale Brusselaars worden voorgesteld aan de leden van het Brussels parlement op de eerste Dag van de Internationale Brusselaar. Brusselaars, welke hun nationaliteit ook is, die dit debat graag live willen volgen in het parlement kunnen zich hiervoor registreren via brusselsvoice.commissioner.brussels.
LIVE HERE. SPEAK, HEAR.
Het Manifest van de Internationale Brusselaar is het eindresultaat van de campagne Live here. Speak, hear. Dit vernieuwende democratisch participatieproject bood Internationale Brusselaars de kans om hun stem te laten horen over het regionale beleid dat hun dagelijks leven beïnvloedt. Het manifest zal worden voorgesteld aan de leden van het Brussels Parlement op 28 april 2022, de Dag van de Internationale Brusselaar. Dat zal het einde betekenen van Live here. Speak, hear. maar het is nog maar het begin voor Brussels Voice!
WAAROM?
Internationale Brusselaars maken een derde van de bevolking van ons Gewest uit en zijn een vitaal onderdeel van onze economie en ons culturele leven. Zij bouwen in Brussel een leven, een carrière en een thuis op, maar zij kunnen momenteel niet stemmen bij de gewestverkiezingen voor het Brussels Parlement en een impact hebben op de regeringsvorming in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Dit democratisch tekort is onrechtvaardig voor Internationale Brusselaars die hun stem willen laten horen en hun ideeën willen delen. Het betekent ook dat het gewestelijk beleid wordt gemaakt zonder rekening te houden met de meningen en bekommernissen van een groot deel van de bevolking. Dankzij participatieprojecten zoals dit kunnen internationale Brusselaars hun stem laten horen, zeggen wat hen aanbelangt en hun voorstellen voor het Gewest delen.
WIE?
Dit project werd geleid door de Internationale Brusselaars die zich inschreven op ons digitaal platform en deelnamen aan de workshops beleidsontwikkeling. Het werd uitgevoerd door commissioner.brussels op initiatief van Pascal Smet, Brussels staatssecretaris voor Europese en internationale betrekkingen.
Deelname stond open voor alle internationale Brusselaars: inwoners van Brussel met een niet-Belgische nationaliteit. De Gewestregering heeft het Commissariaat voor Europa en de Internationale Organisaties (commissioner.brussels) belast met de bijzondere opdracht om de relaties te vergemakkelijken tussen de gewestelijke overheden en de mensen die in Brussel wonen omdat ze in de internationale sector werken. De voorlichting en promotie waren dus vooral op deze groep gericht. Niettemin blijkt uit de verzamelde gegevens over de deelnemers een reële diversiteit qua geslacht, leeftijd, arbeidssituatie en nationaliteit, met een evenwichtige deelname van EU- en niet-EU-burgers.
De website en het volledige Manifest van de Internationale Brusselaar bieden een fascinerende momentopname van de relatie van deze gemeenschap met het Gewest, alsook een reeks concrete oplossingen voor belangrijke beleidsuitdagingen. Het zal interessant zijn voor zowel regionale beleidsmakers als Internationale Brusselaars die willen zien hoe hun gemeenschap zich uitspreekt en bij uitbreiding voor iedereen die geïnteresseerd is in democratische participatie of de toekomst van Brussel.
ONZE DOELSTELLINGEN
Met dit project is een nieuwe democratische ruimte gecreëerd. De projectpartners nemen geen standpunt in over de eigenlijke voorstellen in het Manifest, maar we waren er trots op de Internationale Brusselaars te kunnen ondersteunen bij de uitwerking ervan. We geven ze nu door aan de gewestregering en het Brussels parlement voor overweging en debat.
Vooruitblikkend zijn de voorbereidingen aan de gang voor de lancering van een stabieler kader op langere termijn voor de deelname van Internationale Brusselaars aan de beleidsvorming in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De beleidsvoorstellen in het Manifest van de Internationale Brusselaar zijn niet uit het niets ontstaan. Ze zijn door Internationale Brusselaars zelf ontwikkeld via het democratisch participatieproject Live here. Speak, hear. Tussen mei en december 2021 hebben duizenden mensen deelgenomen aan dit vernieuwende proces, dat online en on-site activiteiten combineerde.
In vier elkaar aanvullende fasen ging Live here. Speak, hear. verder dan een klassieke raadpleging en evolueerde naar democratische co-creatie van beleid. De outputs van elke fase werden de inputs van de volgende, met in elke fase een democratische en participatieve aanpak. Dit betekent dat de uiteindelijke voorstellen die in workshops in kleine groepen zijn opgesteld, nog steeds representatief zijn voor de hoop en zorgen van diegenen die online hun Brussels Voice hebben laten horen.
WAT IS DE VOLGENDE STAP?
Dit manifest zal worden gelanceerd en aan het Brussels Parlement worden voorgelegd op de eerste Dag van de Internationale Brusselaar. Dat evenement zal ook het einde van het project Live Here. Speak, hear. maar is alleen maar het begin van een veelbelovend nieuw hoofdstuk voor Internationale Brusselaars en hun Brussels Voice! De volgende stappen liggen in handen van zowel de gewestelijke overheden als de Internationale Brusselaars zelf, maar er zijn twee hoofdlijnen voor actie.
- Wat doen we met de voorstellen in het manifest?
Nu de internationale Brusselaars hun stem hebben laten horen, is het belangrijk dat de gewestregering en het Brussels Parlement hun ideeën erkennen en er een antwoord op geven. Welke voorstellen kunnen worden doorgevoerd en wanneer? Welke voorstellen kunnen niet in hun huidige vorm worden toegepast, maar leggen wel verlangens en bezorgdheden bloot waar het Gewest mee aan de slag kan? Beleidsmakers, nu is het aan jullie!Wat is de toekomst van de democratische participatie voor Internationale Brusselaars? - Het antwoord op Live here. Speak, hear. en het engagement van de deelnemers hebben aangetoond dat de internationale gemeenschap een betekenisvolle stem in het gewestelijke beleid wil. Welke vorm zal dit proces in de toekomst aannemen? Dat is een thema voor toekomstige onderhandelingen tussen beleidsmakers en Internationale Brusselaars. Dit manifest bevat echter wel al een paar voorstellen en principes.
DE DAG VAN DE INTERNATIONALE BRUSSELAAR
Op 28 april brengen de Internationale Brusselaars het manifest naar het Brussels Parlement om er hun voorstellen voor te stellen en de regionale beleidsmakers te vragen om mee te werken en te reageren. U kunt ons persoonlijk en online vergezellen om getuige te zijn van dit spannende moment en meer te weten te komen over de toekomst van Brussels Voice
Aan het precieze programma wordt nog gewerkt, maar internationale Brusselaars zullen centraal staan. Voor het Gewest zullen onder meer Brussels commissaris voor Europa Alain Hutchinson, Staatssecretaris Pascal Smet en Voorzitter van het Brussels Parlement Rachid Madrane het woord voeren. U kunt zich nu al inschrijven voor het evenement of een herinnering krijgen voor de livestream.
Datum: Donderdag 28 April 2022
Tijd: 16:00 – 18:00 (gevolgd door een receptie voor diegenen die persoonlijk aanwezig zijn)
Plaats: Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Lombardstraat 69, 1000 Brussel
Info: brusselsvoice.commissioner.brussels
Graag een reactie van een vertengenwoordiger van de internationale community? Twijfel dan niet om contact op te nemen met Bryn Watkins via 0489 88 80 03.