Jaarlijkse ondersteuning voor Vlaams Afrikaans Huis Kuumba

Nood aan meer ruimte en buurtgericht werken

Het Vlaams Afrikaans Huis Kuumba is een laagdrempelig socio-cultureel ontmoetingscentrum in hartje Matongé. Om de buurtgerichte werking te versterken en om tegemoet te komen aan de vraag naar meer fysieke ruimte, besliste de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) vorige week op initiatief van Pascal Smet en op vraag van schepen van Nederlandstalige cultuur in Elsene om Kuumba te ondersteunen met een jaarlijkse subsidie van 20.000 euro.

“Kuumba is een huis waar mensen en culturen elkaar ontmoeten. Brusselaars op zoek naar informatie, ontmoeting en sociale of culturele activiteiten gelinkt aan Afrika kunnen hier terecht. Dankzij een jaarlijkse ondersteuning kan Kuumba zich in de toekomst nog meer op de buurt richten,” zegt VGC-collegelid bevoegd voor cultuur Pascal Smet.

Kuumba is dé ontmoetingsplek voor mensen van Afrikaanse origine in de Matongéwijk. De werking richt zich zowel op de buurt als op het hele Brussel Gewest. Het is het (enige) cultureel centrum gericht op activiteiten van Afrikaanse artiesten en/of over de Afrikaanse cultuur. Het aanbod komt tot stand door én met de Afrikaanse gemeenschappen in Brussel. Deze aanpak werpt haar vruchten af en leidde tot een bijzonder groot netwerk. Onder meer dankzij Kuumba blijft de Matongéwijk de vitrine voor de Afrikaanse gemeenschap in Brussel en in heel België.

Dankzij deze ondersteuning kan Kuumba voortaan het huis ook openzetten voor de vele etnisch diverse verenigingen die actief willen zijn in de wijk, Afrikaanse artiesten een stockageplaats aanbieden, de dienstverlening naar de Afrikaanse zelforganisaties binnen het sociaal cultureel werk en de amateurkunsten versterken, een opendeurdag organiseren om een breder publiek kennis te laten maken met het aanbod van Kuumba.

De jaarlijkse subsidie is een mooi afscheidscadeau voor Jeroen Marckelbach die na 9 jaar het huis verlaat en toevertrouwt aan Ruben Naessens.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel