Jeugdhuis DAR krijgt nieuwe locatie in centrum Brussel

Jeugdhuis Dar, dat onlangs zijn derde verjaardag vierde, kan binnenkort rekenen op een nieuwe stek. Dat maakte Brussels minister Pascal Smet, bevoegd voor jeugd in de Vlaamse Gemeenschapscommissie, vanmiddag in de raad van de VGC bekend. Het jeugdhuis zal op termijn verhuizen naar de Leopoldstraat 25, pal achter de Muntschouwburg en neemt haar intrek in een deel van de gebouwen van De Ambrassade, ondersteuner van de Vlaamse Jeugdraad, jeugdinformatie en de jeugdwerksector in Vlaanderen. De benedenverdieping en leegstaande achterbouw zullen daarvoor grondig gerenoveerd worden. Voor de nieuwe stek van DAR trekt de minister 500.000 euro uit. Het jeugdhuis dat momenteel gehuisvest is in een sous-sol op de Emile Jacqmainlaan kende de afgelopen drie jaar een groot succes. De nood naar een nieuwe locatie was dan ook groot. 

“Jeugdhuis DAR ademt Brussel, sinds de start bewijzen ze het belang van plekken waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten in een stedelijke context: hun braderieën, ronde tafels en tentoonstellingen kunnen steeds op veel belangstelling rekenen. Maar vooral  met hun feestjes met sterke line-ups waarbij jong Brussels talent alle kansen krijgt,” zegt Pascal Smet. “Ik ben blij dat we deze locatie en de noodzakelijke middelen vonden om deze dynamische organisatie een plek te geven in het centrum van onze stad.”

De Ambrassade ligt pal in het stadscentrum. Concreet gaat over een gelijkvloers, een binnenpatio en twee verdiepingen, casco ruwbouw. De Ambrassade zal in overleg met jeugdhuis Dar en Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel vzw de locatie laten renoveren. Aan de voorkant van het gebouw zal een zichtbare ontmoetingsplek ontstaan, en in de achterbouw een polyvalente ruimte voor jeugdorganisaties en een moderne lunchplek voor De Ambrassade en vrijwilligers van de Vlaamse Jeugdraad.

Voorzitter van Jeugdhuis Dar, Fernando Vandekeybus is erg opgetogen: “We kijken er reikhalzend naar uit om van deze uitzonderlijke locatie een levendig, open en innovatief jeugdhuis voor Brusselse jongeren te maken. Nu hebben we met jeugdhuis Dar de kans om op onze eigen locatie allerlei projecten en samenwerkingen verder te verdiepen en te ontdekken; een nieuwe wind waar alle Brusselse jongeren mee van zullen genieten.”

“We zijn blij dat we door deze samenwerking de link met Brussel kunnen versterken en dit huis nog meer kunnen openstellen voor jongeren” zegt Eva Vereecke, directeur van vzw De Ambrassade. 

Momenteel zitten alle betrokkenen samen met de architect om de plannen uit te tekenen. De werken moeten starten in het voorjaar van 2018. 

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel