Jeugdhuis De Branding krijgt nieuw gebouw op Kardinaal Mercierplein

Woensdag 17 december 2014 — Brussels minister Pascal Smet en Vlaams minister Sven Gatz investeren samen in een nieuw gebouw voor jeugdhuis De Branding in Jette. Van zodra de erfpachtovereenkomst met de gemeente Jette ondertekend is, kan de bouw van start gaan. ‘We zijn bijzonder tevreden dat we er samen in geslaagd zijn dit aanslepende dossier eindelijk vlot te trekken’, zeggen Gatz en Smet.

Om de plannen van het architectenbureau L3M voor het nieuwe jeugdhuis te realiseren, is ongeveer 800.000 euro nodig. De Vlaamse Gemeenschapscommissie in Brussel heeft daarvan 500.000 euro voorzien in haar investeringsplan voor 2015. Voor de resterende 300.000 euro worden in 2015 Vlaamse middelen aangesproken.

Daardoor kan Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel vzw (JHOB vzw), de ondersteunende koepel van Brusselse jeugdhuizen die als bouwheer zal optreden, op korte termijn de erfpachtovereenkomst met de gemeente Jette voor de grond op het Kardinaal Mercierplein ondertekenen. Daarna kan er snel begonnen worden met de bouw van het nieuwe jeugdhuis.

“JHOB vzw is zeer tevreden dat de realisatie van nieuwe jeugdhuisinfrastructuur in Jette in een stroomversnelling terecht komt”, zegt coördinator Jurgen Ral. “We zijn blij dat Jeugdhuis De Branding in de nabije toekomst de Jetse jeugd terug kan verwelkomen op een nieuwe locatie, op maat van de jongeren.”

Ook Pascal Smet is een tevreden man. “Na meer dan tien jaar wachten krijgen de Jetse jongeren opnieuw een eigen plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en hun eigen initiatieven kunnen ontwikkelen”, zegt hij. “Ik ben ervan overtuigd dat dat een nieuwe impuls zal geven aan de hele gemeente. Mensen verbinden was nog nooit zo belangrijk als vandaag, zeker in Brussel. Jeugdhuizen spelen daar een cruciale rol in”

“Het gebouw heeft twee verdiepingen en beschikt ook over een polyvalente zaal”, zegt Sven Gatz. “Deze zal ook kunnen worden gebruikt door jeugdverenigingen uit Jette, het Brusselse en daar buiten. Als Vlaams minister van Jeugd en Brussel kan ik alleen maar tevreden zijn dat we eindelijk een overeenkomst hebben bereikt.”

Jets schepen Brigitte Gooris: “Nu de financiering voor dit jeugdproject rond is, zal de gemeente Jette de grond voor dit project in erfpacht geven aan JHOB vzw. Zo krijgt de Nederlandstalige jeugd haar vaste stek in het hartje van onze gemeente. Via een samenwerkingsovereenkomst willen we deze nieuwe accommodatie optimaal inzetbaar maken.”

 

Visualisatie Jeugdhuis De Branding, L3M Architecten
Visualisatie Jeugdhuis de Branding, L3M Architecten