Jommeke kleurt stripmuur in Laken

Woensdag 27 mei 2015 — Laken krijgt er een nieuwe stripmuur bij in de Lokvogelstraat. Pascal Smet en Ans Persoons huldigen de tekening van Jommeke in tijdens een groot feest voor de hele buurt. 

In samenwerking met Stad Brussel zet de VGC haar schouders onder dit project. De stripmuur is een realisatie van Art Mural, naar een origineel ontwerp van Jef Nys' kleindochter Sarina Ahmad. In aanwezigheid van de tekenares en Jommeke-uitgeverij Ballon Media werd de stripmuur feestelijk ingehuldigd.

Drie klassen van het eerste leerjaar van scholen uit de buurt maakten vooraf kennis met de verhalen van Jommeke. GC Nekkersdal organiseerde voorleessessies in de bibliotheek van Laken en mobiliseerde de scholen om deel te nemen aan de stoet en het buurtfeest, geïnspireerd op de wereld van Jommeke. 

Het nieuwe park dat vanaf Bockstael tot aan Tour & Taxis loopt, is decor voor het ontwerp. Een aantal herkenbare ‘landmarks’ van het park zoals de spoorwegbrug en het bijenhuisje in de typische kleuren en vormen zijn verwerkt in de tekening. De stripmuur is zeven meter hoog en vijf meter breed. 

Ans Persoons: “De tekening werd speciaal ontworpen voor de wijk: Jommeke en zijn vriendjes spelen in het nieuwe park dat werd aangelegd langs de oude spoorweg L28 tussen Tour&Taxis tot Bockstael. Het park is nog in volle ontwikkeling, maar is nu al een van de favoriete ontmoetingsplekken in de buurt. Zo versterkt deze stripmuur de identiteit van de wijk.”

Ook Pascal Smet is blij met de 49ste stripmuur in Brussel. "Het stripparcours is stilaan uitgegroeid tot een nieuwe attractie in Brussel, die de uitstraling van de stad en het gewest vergroten", zegt hij. "Jommeke mag in die reeks natuurlijk niet ontbreken. Net als elders in de stad zorgt de stripmuur voor extra kleur in de wijk. Het lijken details, maar het zijn dergelijke kleine initiatieven die het leven in de stad een stuk aangenamer kunnen maken."