Justine Theizen wint de tweede editie van Brussels Bijou in BOZAR

Justine Theizen wint de tweede editie van Brussels Bijou in BOZAR

De jury heeft besloten dat Justine Theizen zichzelf de winnaar van Brussels Bijou 2019 mag noemen. De choreografe wist de aandacht te trekken met de creatie ’Seasons’. TINT sleepte de publieksprijs in de wacht.

Op 29 en 30 november gaven 5 genomineerde Brusselse beloftes het beste van zichzelf op het podium van BOZAR tijdens de tweede editie van Brussels Bijou. De toeschouwers konden genieten van een knappe dans- en theatervoorstellingen van aanstormend talent.

De hoofdprijs ging naar Justine Theizen en bestaat uit een creatiebudget van 2.000 euro en een volledige residentie in Brussels talentenhuis Zinnema, tevens de organisator van de wedstrijd. Zij wist de jury te overtuigen met een innemend choreografisch onderzoek. Theizen vertelt een moedig verhaal dat queer love in een hiphop-context plaatst.

Naast de winnaar, stonden ook de andere laureaten, TINT, Selasi Dogbatse, Ruth Bruyneel en Ronin, het afgelopen weekend op het podium van BOZAR. TINT, een jeugdtheatercollectief, wist de publieksprijs in de wacht te slepen ter waarde van 1.000 euro bedoeld om verdere creatie te stimuleren.

Tijdens de slotceremonie werden alle lauréaten letterlijk in de bloemetjes gezet en kregen ze een broche speciaal door juweeldesigner Lola Doolage gecreëerd voor Brussels Bijou. VGC-collegelid Pascal Smet maakte de publiekswinnaar bekend. 

De voorzitter van de jury, Joke Quaghebeur (OPENDOEK-directeur), proclameerde vervolgens de grote winnaar van de juryprijs. De jury, bestaande uit Michaël De Cock (directeur KVS), Yassin Mrabtifi (hiphopdanser en choreograaf), Margot Otten (BRUZZ-presentatrice) en Jan Wallyn (directeur Zinnema), kroonde Justine Theizen tot de Brussels Bijou van 2019.

Brussels Bijou werd in 2016 in het leven geroepen als een initiatief van VGC-collegelid Pascal Smet, Zinnema, BOZAR en BRUZZ en fungeert als springplank voor aanstormend podiumtalent. Het doel van deze talentenwedstrijd is om de diverse mix van laureaten meer visibiliteit te verschaffen. Nadine Baboy, winnaar van de eerste editie, werkte zo in 2017 ‘Desintégration Culturelle’, haar winnende dansperformance verder uit en werd opgepikt door KVS om de creatie te verdiepen en tenslotte op te voeren.

 

“Ik ben blij om zoveel aanstormend talent te zien op deze editie van Brussels Bijou. Dat talent wil ik blijven kansen geven en ondersteunen, want kunst verbindt, raakt en versterkt mensen.”

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Daphne Giakoumakis Productiemedewerker communicatie en horeca, Zinnema
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Daphne Giakoumakis Productiemedewerker communicatie en horeca, Zinnema
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel