Kopenhagen en Brussel versterken de banden

Kopenhagen en Brussel versterken de banden

Brusselse economische en politieke missie in Deense hoofdstad van start

Van 21 tot 23 november nemen verschillende Brusselse bedrijven deel aan een economische missie in Kopenhagen.
De missie wordt georganiseerd door technologiefederatie Agoria, hub.brussels en Sirris en wordt geleid door Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Internationale Relaties en Handel, Pascal Smet. De missie staat in het teken van duurzaamheid, cleantech, smart cities en intelligente gebouwen.

Brussels staatssecretaris Pascal Smet zal in het kader van deze missie ook verschillende uitwisselingen hebben met Deense beleidsmakers rond de duurzame transitie van grootsteden.

Kopenhagen is één van de meest vooruitstrevende steden van onze planeet op vlak van ondernemerschap en duurzame stadsontwikkeling. De Deense hoofdstad is dan ook de perfect inspiratiebron én partner voor het Brussels Gewest dat veel ambitie toont op vlak van stedenbouw op mensenmaat en toekomstgericht ondernemerschap.

“Uiteraard is Kopenhagen een gigantische bron van inspiratie en samenwerkingsmogelijkheden voor Brussel. Niet alleen voor de vele Brusselse technologische start-ups en scale-ups, maar ook voor beleidsmakers. De Denen tonen steeds ambitie en durf, waarbij ze vertrekken van hun eigen sterktes. Dat zijn eigenschappen die ik graag nog meer in Brussel wil zien,” zegt Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Internationale Relaties en Handel, Pascal Smet.

3 dagen lang zullen Brusselse start-ups, scale-ups, kmo’s, investeerders en bedrijven zich onderdompelen in het Deense ecosysteem en zich laten inspireren, kennis uitwisselen en prospecteren.

Dat de focus ligt bij technologische start-ups en scale-ups is geen toeval. Brussel telt het grootste aantal startups van ons land. Goed één derde van de startende bedrijven uit de technologiesector wordt opgericht in het Brussels gewest. En om beter aan de noden van deze jonge groeibedrijven tegemoet te komen sloegen hub.brussels en Agoria recent de handen in elkaar en lanceerden het programma Scale.brussels, om Brusselse start-ups actief te begeleiden en te ondersteunen in hun groei en internationalisering.

“Want een succesvolle introductie op het internationale toneel is dé sleutel tot het doorgroeien van startup tot scale-up”, vertelt René Konings, manager van Agoria Brussel, daarover. 

Tijdens de missie zullen Brusselse start-ups hun bedrijf voorstellen aan Deense investeerders.

 

Brussels Gewest opent economisch bureau in het hart van Kopenhagen

Woensdag 23 november zal Staatssecretaris Smet een nieuw Brussels economisch bureau openen in de Deense hoofdstad. Vanuit het kantoor zal een een vertegenwoordiger van hub.brussels, het Brussels agentschap voor bedrijfsondersteuning, de Brusselse bedrijven beter wegwijs maken op de Deense markt en Deense investeerders de weg te tonen naar onze hoofdstad. 
hub.brussels zal haar kantoor vestigen in Bloxhub. Bloxhub is een groot ecosysteem van bedrijven, onderzoeksinstellingen en organisaties die vanuit verschillende invalshoeken actief zijn rond duurzame stadsontwikkeling. 

"Naast het ondersteunen van Brusselse exporteurs zal dit nieuwe kantoor helpen bij het in kaart brengen van lokale bedrijven die relevant zijn voor de economische transitie in Brussel en het stimuleren van partnerschappen tussen innovatieve startups. BLOXHUB is een uitstekende partner om ons op weg te helpen naar een duurzamere stad en economie", aldus Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels.

De kernthema’s van de missie zijn duurzaamheid, cleantech, smart cities en intelligente gebouwen.
Hans Bruyninckx, de Belgische directeur van het Europees Milieuagentschap, zal een presentatie geven over ‘the future of Smart Cities’, gevolgd door een panelgesprek met o.a. Brussels Staatssecretaris Smet.
Er staat eveneens een werkbezoek op het programma aan Ørsted, het grootste Deense energiebedrijf.Het volledige programma voor de bedrijven kan je hier raadplegen.

In het kader van de missie zijn eveneens ontmoetingen tussen staatssecretaris Smet en Deense beleidsmakers gepland en verschillende interessante locatiebezoeken aan voorbeeldprojecten, rond de transitie van steden op vlak van stedenbouw, technologie en energie.

Pascal Smet zal onder andere een onderhoud hebben met Line Barfod, de Deputy Mayor van de stad Kopenhagen verantwoordelijk voor stedenbouw en ontwikkeling van infrastructuur.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel