Kunstinstallatie in de Marollen zorgt voor ontmoeting tussen buurtbewoners

“If I had Wings” van Fins kunstenares Kaarina Kaaikonen

Brussels minister van Openbare Werken Pascal en schepen voor cultuur en toerisme in Stad-Brussel Karine Lalieux hebben vandaag in aanwezigheid van de ambassadeur van Finland in België en de directeur van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux de kunstinstallatie “If I had Wings” van Kaarina Kaaikonen op de lift aan de Marollen en het Poelaertplein ingehuldigd.

Het kunstwerk zal van april tot en met augustus gedurende vijf maanden te zien zijn aan de lift. “If I had wings” bestaat uit meer dan 1.000 t-shirts en werd in elkaar gestoken door vrijwilligers uit de Marollenwijk. De inzameling van de t-shirts vond plaats in samenwerking met de verschillende partners en vrijwilligers uit de wijk en daarbuiten. In totaal werden er 1.000 t-shirts geschonken voor de realisatie van het kunstwerk.

"Het kunstwerk brengt kleur in de Marollenwijk en nodigt uit om weg te dromen uit de dagelijkse realiteit van de stad. "If I had Wings" doet nadenken over hoe we de openbare ruimte anders kunnen bekijken en zorgt voor ontmoeting tussen buurtbewoners. Net zoals de lift tussen de Marollen en het Poelaertplein verschillende wijken verbindt, zet het kunstwerk aan tot dialoog tussen de bewoners van deze diverse buurt,” zegt Pascal Smet.

"Ik ben verheugd over de goede samenwerking tussen IFA LAboratory, de kunstenaar Kaarina Kaikonnen, Stad Brussel en het Brussels Gewest. Maar ook en vooral met de inwoners van de Marollen en instellingen zoals het cultureel centrum Bruegel. Ik sta sterk achter deze vorm van urban art en vind het essentieel dat er projecten in deze buurt een plaats krijgen. De installatie "If I had Wings" slaagt in dit opzet en ik wil graag Johanna Suo van IFA Laboratory feliciteren voor haar passie voor dit project in Brussel," zegt Karine Lalieux.

Kaarina Kaikkonen studeerde in 1983 af aan de Academie voor Schone Kunsten van Helsinki en is een van de meest gerenommeerde Finse kunstenaars. Ze is internationaal erkend voor haar monumentale sculpturen en installaties. Milieu is een van de belangrijkste thema’s in haar werk. De gerecycleerde materialen die ze gebruikt, staan voor vergankelijkheid en broosheid. Daarnaast staan mens en identiteit centraal. Gerecycleerd materiaal zoals kleding, schoenen, wc-papier en verpakkingen getuigen van een menselijk verhaal en verwijzen naar hun gebruikers.

“Dit werk is bedoeld om de voorbijgangers een vreugdevol gevoel te geven. De lift en de brug vormen samen een zeer mannelijke en koude technische structuur. Het kunstwerk, "If I had Wings" is gemaakt van t-shirts en shirts met korte mouwen, geschonken door partners en mensen in de Marollen en daarbuiten. Het kunstwerk voegt een glimlachende en zachte, verwarmende vrouwelijke aanraking toe. De lift droomt om vleugels te hebben, om vrij te zijn, om met passagiers te vliegen,” zegt Kaarina Kaikkonen.

Een participatief kunstwerk

“If I had wings” is een van de drie kunstprojecten van Ifa laboratory en Arts Lab Brussels, die zorgen voor ontmoeting. Voor Ifa laboratory is het artistieke luik belangrijk voor de ontwikkeling van de wijk en de ontmoeting tussen buurtbewoners. Na gesprekken met buurtbewoners, hebben Ifa laboratory en Kaarina Kaikkonen ervoor gekozen om het kunstwerk boven aan de lift van de Marollen te plaatsen. De lift, die ook wel “de sociale lift” wordt genoemd, is een drukbezochte plaats aan de voet van het indrukwekkende Justitiepaleis en staat symbool voor de identiteit van de wijk.

“De installatieplaats verbindt twee delen van de stad met verschillende sociale en historische aspecten. Dit tweede project van het programma “Buurtdialoog” heeft tot doel gesprekken op gang te brengen over het verleden, het heden en de toekomst van Marollen. Hoe kunnen we als individuen onze eigen situatie, samenleving en buurt beïnvloeden? Hoe zitten we vast met onze percepties van mensen en plaatsen? Doen we genoeg om onze ogen te openen en dingen te zien voor wat ze werkelijk zijn?,” vraagt Johanna Suo, directeur van het Ifa-laboratorium.

Dit project kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de bewoners en verenigingen uit de Marollenwijk, en met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Stad Brussel, de Franse Gemeenschapscommissie, het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux en de Ambassade van Finland in Brussel, VisitBrussels, de Regie der Gebouwen, MIVB en Brussel Mobiliteit.

"Veel van de projecten van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux behandelen dit jaar verschillende aspecten van sociale integratie. Hoe kunnen we onze situatie verbeteren in onze directe omgeving, en ook in de samenleving als geheel. Kaarina Kaikkonen is een fantastische Finse kunstenaar die het vermogen heeft om te verbinden en bekrachtigd door zowel het maken van als de presentatie van haar kunst. We zijn erg blij om samen te werken met IFA Laboratory aan dit project, dat de thema's kunst, sociale insluiting, gentrificatie en stadsplanning combineert,"zegt Kati Laakso, directeur van het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Johanna Suo Managing Director
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Johanna Suo Managing Director
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel