Lancering “Carsharing Summer Experience” in Brussel

Brussels Gewest en vijf carsharing bedrijven doen Brusselaars voordelen van carsharing ontdekken

Op initiatief van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Pascal Smet, bundelen Brussel Mobiliteit en Cambio, DriveNow, Ubeeqo, Zen Car en Zipcar deze zomer hun krachten om carsharing in Brussel bekend te maken bij het grote publiek. Tijdens de zomer kunnen alle Brusselaars deelnemen aan deze campagne en het alternatief voor hun eigen wagen uittesten.

“Decennia lang gaven stadsplanners in Brussel en vele andere steden de auto vrije baan. Gelukkig staan we nu op een kantelpunt. Vele burgers willen vandaag geen wagen meer bezitten, ze vinden het belangrijker om er één te kunnen gebruiken wanneer ze die nodig hebben. Brussel moet een voorbeeld nemen aan steden als Berlijn, Kopenhagen of Parijs en tegen 2025 dé carsharing hoofdstad worden,” zegt Pascal Smet. "Dankzij recente technologische ontwikkelingen, de goedkeuring van een moderne wetgeving en nieuwe operatoren op de markt, blijft het aantal gebruikers van carsharing in Brussel groeien. Met deze zomercampagne willen we, de publieke en private sector samen, een versnelling hoger schakelen en carsharing in Brussel nog bekender maken.

Dagelijks rijden bijna 370.000 wagens in Brussel. Bovendien staan auto’s zowat 97 procent van de tijd geparkeerd in onze hoofdstad én is 30 procent van het verkeer in de Brusselse woonwijken op zoek naar een parkeerplaats. Met veel files, een straatbeeld vol auto’s en slechte luchtkwaliteit als gevolg. 70 procent van de Brusselse publieke ruimte is vandaag gereserveerd voor de wagen (rijweg en parking). Argumenten genoeg voor Minister Smet om de situatie in Brussel aan te pakken. Burgers snakken naar een nieuw evenwicht en gaan op zoek naar alternatieven. Tegelijkertijd ontstaat in steden in heel Europa een nieuwe cultuur. Shared Mobility is dit jaar het centrale thema van de Mobilmix campagne, de jaarlijkse zomercampagne van Brussel Mobiliteit, met de Europese Week van de Mobiliteit als orgelpunt. 

Minister Smet wil dat de Brusselaars mobiliteit niet langer als een product gaan bekijken, maar als een dienst. In deze visie staat niet langer het bezit van een eigen wagen, maar wel de toegang tot een wagen wanneer dit nodig is voor een bepaalde verplaatsing centraal. En deze aanpak slaat duidelijk aan. Steeds minder Brusselaars kiezen voor een eigen wagen. Veel van hen maken de keuze om de wagen achterwege te laten zeer bewust omdat ze over verschillende types gedeelde voertuigen kunnen beschikken wanneer dit nodig is.

Er zijn twee systemen van carsharing: station based en free-floating. Beide formules kennen hun succes en zowel de vraag als het aanbod groeit. Het aantal gebruikers van beide systemen neemt toe en dat kan de mobiliteit in Brussel alleen maar ten goede komen. Uit studies blijkt dat een deelwagen tot 15 personenwagens kan vervangen. Bovendien leggen autodeelgebruikers gemiddeld bijna 40 procent minder kilometers af dan met een eigen auto. De combinatie van carsharing met het openbaar vervoer en de fiets zorgt voor minder auto's in de stad en een aangenamere openbare ruimte voor de Brusselaars.

Van 25 juni tot 22 september 2018 kunnen Brusselaars het aanbod van de verschillende operatoren testen. De rustige zomermaanden en de start van het nieuwe schooljaar zijn een ideale gelegenheid om dagelijkse gewoontes te veranderen. Tijdens deze “Carsharing Summer Experience” kunnen alle Brusselaars ontdekken hoe ze zich zonder eigen wagen kunnen verplaatsen. Ze worden aangespoord om tijdens de zomerperiode deel te nemen aan de campagne en om zelf te ervaren dat het alternatief vaak voordeliger en comfortabeler is dan een eigen wagen. Een test op de HUB van Brussel Mobiliteit brengt zo goed mogelijk de behoeftes van de deelnemers in kaart. Nadien ontvangen zij een persoonlijke code waarmee ze kunnen deelnemen aan de "Carsharing Summer Experience”.

 “Brusselaars moeten zich de vraag stellen of ze echt een eigen wagen nodig hebben. Om de levens- en luchtkwaliteit in onze stad te verbeteren, moeten we allemaal anders gaan nadenken over hoe we ons verplaatsen, alternatieven uittesten en enkel een auto gebruiken als het echt nodig is,” zegt Pascal Smet.

Deze campagne is een primeur, want de vijf belangrijkste spelers in het Brussels Gewest werken voor het eerst samen om carsharing te promoten.

Frédéric Van Malleghem, Directeur Cambio : “Cambio speelt een historische rol voor de carsharing in Brussel. Zoals de heer Pascal Smet benadrukt heeft tijdens ons 15 jarig jubileum is “Cambio de ruggengraat van deze nieuwe mobiliteit”. Ons basisaanbod heeft deze nieuwe markten mogelijk gemaakt. Het is dan ook logisch om dit initiatief te steunen, en om ons te blijven inzetten voor de alternatieven op de eigen wagen. Het gebruik ervan is namelijk niet nodig in de stad. Samen met de zachte systemen en het openbaar vervoer blijven we ons elke dag inspannen voor een stadsproject waar de wagen enkel nog wordt gebruikt wanneer ze echt nodig is!”

Christian Lambert, Managing Director DriveNow België: “DriveNow is enthousiast om samen met de andere autodeelbedrijven deel te nemen aan dit mooi initiatief in Brussel. Deze campagne ondersteunt niet alleen in belangrijke mate het gebruik van autodelen in Brussel, maar is vooral belangrijk om Brusselaars te helpen in het veranderen van hun mobiliteitsgedrag. Ook voor ons is het een leuke uitdaging om Brussel.Mobiliteit te helpen in een gedragwijziging van de Brusselaar om zich te verplaatsen. Tenslotte is het voor ons allemaal belangrijk om van onze hoofdstad Brussel een nog fijnere plek te maken om in te wonen en te leven !”

Serge Starckmann, CEO van Zen Car: “Onze slogan "Zero Emission - Zero Noise" nemen we bij Zen Car erg letterlijk. Ons doel is om Brussel schoner en stiller te maken met onze gedeelde elektrische wagens en zo de inwoners te beschermen tegen Co2 vervuiling. Bovendien willen we de overheid ondersteunen om bestaande infrastructuren die reizen sneller en comfortabeler maken te versterken.”

Kate Croisier, Directrice van Zipcar Brussel: “Als bedrijf dat het concept carsharing heeft uitgevonden, zijn we er ons bij Zipcar heel erg van bewust hoe belangrijk het is om het brede publiek rechtstreeks kennis te laten maken met de voordelen van autodelen. Want net door mensen te laten ervaren hoe eenvoudig en gebruiksvriendelijk het systeem is, kan er een mentaliteitswijziging ontstaan. En die is echt wel nodig, want om Brusselse mobiliteitsknoop te ontwarren en de leefbaarheid van de stad te verbeteren, moeten we auto’s delen in plaats van ze te bezitten.”

Benoît Chatelier, CEO de Ubeeqo : « Round trip carsharing vermindert het aantal auto’s door een alternatief aan te bieden voor de auto. Het is bijgevolg een doeltreffende oplossing op de parkeerproblemen en het fileleed. Deze campagne sensibiliseert het grote publiek over deze problematiek.”

De belangrijkste doelstellingen van de gezamenlijke zomercampagne van Brussel Mobiliteit en de carsharing operatoren zijn:

  • Mensen doen nadenken over hoe ze zich verplaatsen en bewuste keuzes laten maken
  • Brusselaars het alternatief voor een eigen wagen en de voordelen daarvan laten ontdekken (voordeliger, meer tijd en vrijheid)
  • Vermindering van uitstoot en fijn stof in de stad
  • Minder wagens in de openbare ruimte en minder parkeerdruk
  • Brusselaars station based en free-floating carsharing doen testen 

 

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel