Landjuweelfestival komt naar Brussel

Landjuweelfestival komt naar Brussel

Landjuweelfestival zet in Brussel diversiteit en kwaliteit van amateurtheater in de kijker

Theaterliefhebbers weten het: tijdens de herfstvakantie geniet je van het Landjuweelfestival. Dat toont ieder jaar een selectie van de meest belangwekkende voorstellingen uit het amateurtheater die het voorbije seizoen te zien waren in heel Vlaanderen en Brussel. Daarnaast bestaat het festivalprogramma uit workshops, lezingen, ontmoetings- en inspiratiemomenten. Dit jaar strijkt het rondreizende festival neer in Brussel. De organisator, OPENDOEK vzw, wil dat de diversiteit van de hoofdstad en die van het amateurtheater elkaar versterken. Deze editie is een rijke mix van talen, culturen, stijlen en genres.

De jaarlijkse hoogmis van het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel presenteert dit jaar 7 ijzersterke voorstellingen. Die hebben het voorbije theaterseizoen een selectie doorlopen via twee onafhankelijke jury’s. Dat biedt de garantie op voorstellingen die de moeite waard zijn om te tonen aan een zo breed mogelijk publiek.

Ruim festivalaanbod

Maar het Landjuweelfestival is meer. OPENDOEK, wil op allerlei manieren bevorderen dat theatermakers mekaar ontmoeten, elkaars werk kunnen ontdekken, in gesprek gaan en inspiratie opdoen. Daarom zijn er dit jaar bijvoorbeeld ook workshops over bewegingstheater, dramaturgie en ook eentje waar jongeren en senioren theater maken. Daarbovenop zijn er activiteiten om nieuwe toneelteksten te ontdekken.

Brussels accent

Ieder jaar gaat het Landjuweelfestival inhoudelijk in dialoog met de gaststad waar het plaatsvindt. Dit jaar is er de kans om volop in te zetten op diversiteit in Brussel: die van de hoofdstad en die van het theater. Het VGC-collegelid voor Cultuur, Pascal Smet, reageert trots:

We zijn erg enthousiast en trots dat het Landjuweelfestival kan plaatsvinden in Brussel. De meest internationale en diverse stad van Europa en de tweede meest internationale op wereldvlak. Dit is de perfecte gelegenheid om Brussel te ontdekken, maar voor Brusselaars ook een kans om te ontdekken wat de amateurkunsten in Vlaanderen te bieden hebben. We maken van de gelegenheid gebruik om er een heuse ontdekkingsweek in Brussel aan te koppelen via onder meer workshops en wandelingen. Laat dit de start zijn van een verder verdiepende en goede samenwerking tussen Brussel en Vlaanderen.’

Wellicht is het mooiste voorbeeld daarvan de gelegenheidsvoorstelling ‘BRXSSLS’ die speciaal voor het festival is gecreëerd. Met spelers uit Brussel is zes maanden lang een traject afgelegd naar deze voorstellingen. Aan de hand van de input van de deelnemers is een soort van journaal gemaakt over het Brussel van de toekomst. De Brusselse collectieven K.A.K en Tristero zorgden voor artistieke begeleiding.

Ook andere Brusselse huizen zetten mee de schouders onder het Landjuweelfestival. RITCS, school of arts, BOZAR, Bronks, Muntpunt, FMDO, FEST, BRUZZ, Huis van het Nederlands zijn allemaal op de een of andere manier betrokken.

PRAKTISCH:

Voor meer informatie, interviews, beeldmateriaal, of praktische afspraken om het festival te bezoeken (niet voor publicatie in italic) :

Reine Nkiambote 02 517 14 36 – 0490 13 86 19 – rnkiambote@gov.brussels

Dominic Depreeuw 03 222 40 92 – 0479 85 06 05 – dominic.depreeuw@opendoek.be

Stefaan Deleeck  03 222 40 90 – 0495 93 98 92 –  stefaan.deleeck@opendoek.be

HET LANDJUWEELFESTIVAL VINDT PLAATS VAN 30 OKTOBER T.E.M. 3 NOVEMBER IN BRUSSEL

 

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel