Lege hoek op het Rogierplein krijgt binnenkort iconische invulling

Het Brussels Gewest kent een bouwvergunning toe voor de uitbreiding van Hotel Crown Plaza aan het Rogierplein.

Het recent vernieuwde Rogierplein vergaart wereldwijde faam dankzij de grote glazen luifel in het midden van het plein. Sinds de heraanleg herleeft de buurt. De nieuwste ontwikkeling in de buurt is de uitbreiding van Hotel Crowne Plaza, door de Pandox-Groep, op een leeg perceel tussen het Rogierplein en de Kruidtuinlaan.

“De uitbreiding van Hotel Crowne Plaza aan het Rogierplein beschikt voortaan over een stedenbouwkundige vergunning,”  bevestigt staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels). “Tijdens de werkzaamheden aan het Rogierplein hebben de hoteldirectie en ik de basis voor het huidige project gelegd. Dit resulteerde in een voorbeeldproject! Het ontwerp is het resultaat van een architectuurwedstrijd georganiseerd door de Brusselse bouwmeester en een intensieve begeleiding door urban.brussels. Het project ligt helemaal in de lijn van onze prioriteiten. Het is een modern gebouw dat zich met veel respect voor het verleden integreert in de omgeving. Het dak zal worden benut, er komt een panoramische bar die onafhankelijk zal worden uitgebaat, er is gedacht aan binnentuinen en hangende tuinen en is er plaats voor handelsactiviteiten op de gelijkvloerse verdieping,” voegt Smet eraan toe.  

Geschiedenis

Hotel Palace - tegenwoordig Crowne Plaza - werd in nauwelijks een jaar tijd gebouwd volgens plannen van architecten Antoine Pompe en Adhémar Lener. De werken aan het geometrische Art Nouveau-gebouw startten in 1908 en werden een jaar later afgerond. Het hotel was het eerste betonnen gebouw van Brussel.

De gevel aan de kant van het Rogierplein bestaat uit zeven traveeën en acht verschillende niveaus, waaronder een tussenverdieping in blauwe hardsteen met 19 gekoppelde vensters. De drie centrale traveeën zien er anders uit dankzij bow-windows op de 1ste en 2de verdieping met erboven een uitstekend geveldeel dat op vier ijzeren consoles in bladvorm rust. De centrale traveeën zijn afgewerkt met een fijne effen fries en daarboven een eenvoudige muurlijst. De vier zijtraveeën onderscheiden zich dankzij een sluitstuk via grote entablementen, elk met een kroonlijst met een sterke uitsprong die op smalle modillons rusten. De fries bevat openingen tussen die modillons zodat er licht kan invallen.

De twee buitentraveeën worden gekenmerkt door bow-windows op drie niveaus.

 

Het Pandox-project

 

Na vijftig jaar en verschillende pogingen wordt een van de belangrijkste stedelijke littekens eindelijk opgeknapt. Het doel van het project is om de inham aan de Kruidtuinlaan op te vullen en het stadsweefsel te herstellen.
Een ander doel is om het bestaande historische hotel uit te rusten met extra diensten en functies en er zo het meest doeltreffende en aantrekkelijke hotel/conferentiecentrum van het Brusselse Gewest van te maken.
De wedstrijd van de Bouwmeester werd gewonnen door het Italiaanse OnSitestudio - PioveneFabi, in nauwe samenwerking met de Bureau Bouwtechniek, UTIL en HPengineers.
De werken worden vanaf de tweede helft van 2020 gepland en zouden eind 2022 moeten worden afgerond,’ zegt Aldert Schaaphok, Senior Vice President Director of International Operations van Pandox.

 

Het project wordt gedragen door de Pandox-groep. Onsite Studio en Piovenefabi, wonnen de architectuurwedstrijd met een ontwerp dat zich liet inspireren door de specifieke kenmerken van het bestaande gebouw. Er wordt gekozen voor hedendaagse architectuur met geëngageerde ritmiek, zonder het Crowne Plaza het licht te ontnemen. Het project komt voort uit een coherente en allesomvattende ontwerpaanpak, zowel op vlak stadsontwikkeling als van architectuur. Daardoor is het aantrekkelijk, kwaliteitsvol en heeft het toegevoegde waarde voor de wijk.

 

Dialoog tussen de gevels

Het ontwerp van de uitbreidingsgevels knipoogt naar de bow-windows van de gevels van het Crowne Plaza, dat op verschillende plaatsen in het project voorkomt met holle en bolle bow-windows om het hotel zo een subtiele identiteit te geven. De gehele uitbreiding wordt afgewerkt met een opengewerkte fries, die op zijn beurt een knipoog vormt naar de fries van de zijtraveeën van het bestaande gebouw.

Het project is des te moeilijker en ambitieuzer door de technische uitdaging om deels boven de autotunnel uit te komen, waar het gebouw in geen geval op mag steunen.

 

Onafhankelijke bar en tuin dakgedeelte

De eerste travee van de uitbreiding onderscheidt zich door een breuk in de ritmiek van de voorgestelde muuropening, waar een inkomdeur staat die rechtstreeks toegang geeft tot de laatste verdiepingen. Op de achtste verdieping ligt de Skybar, een soort paviljoen dat achter de hoofdgevels van de uitbreiding ‘geplooid’ is. Op die manier kunnen terrassen worden aangelegd met een panoramisch zicht over de Kruidtuin, de Noordwijk en het stadscentrum. Dat terras wordt overigens opgevat als een tuin waar bezoekers rechtstreeks toegang toe hebben, zonder de rust van de hotelgasten te verstoren.

Op de zevende verdieping valt het restaurant rechtstreeks samen met de bow-windowgevel aan de kant van het Rogierplein en de Kruidtuinlaan. Dankzij de binnenhoogte van vier meter biedt het een uitgebreid panorama over de stadshorizon.

 

Handelsactiviteiten gelijkvloers

Doordat een handelsruimte met dubbele hoogte wordt voorzien aan de hoek tussen het Rogierplein en de Kruidtuinlaan, kan er commeciele activiteit plaatsvinden zonder de ritmiek van het gelijkvloers en de tussenverdieping van het Crowne Plaza te doorbreken.  Die dubbele hoogte trekt zich door op de zijgevel, waar de conferentiezaal via vier grote vensters  op de laan uitgeeft. Dankzij een niveauverschil wordt er evenwel een zekere intimiteit verzekerd maar terzelfdertijd is er een band met de openbare ruimte. Dankzij de natuurlijke lichtinval via de grote openingen naar de laan en naar de binnenpatio is deze nieuwe polyvalente zaal bijzonder lichtrijk. Centraal in de gevel zorgt een monumentale ingang voor de toegang tot de conferentiezaal.

 

149 kamers met zicht op groendaken

Naast de handelsruimte en de bar vervolledigen 149 nieuwe kamers het bestaande hotel. Dankzij de ruimtelijke indeling van de kamers kan perfecte link worden gemaakt tussen het bestaande hotel en de uitbreiding. Het project maakt het bovendien mogelijk om de intrinsieke kwaliteiten van het hotel te verbeteren dankzij de aanwezigheid van vegetatie op de daken die elkaar in trapvorm opvolgen en vanuit de kamers en gangen zichtbaar zijn. Op het gelijkvloers wordt een wintertuin aangelegd. Die ook kan worden gebruikt voor evenementen die in het hotel plaatsvinden.

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel