Meertalige voorleesweek van start in Brussel

Onder noemer Brussels Reads Aloud zetten Brusselse Nederlandstalige bibliotheken deuren open voor andere talen

Woensdag 19 november 2014 — Alle Nederlandstalige bibliotheken in Brussel organiseren tijdens de voorleesweek van 18 tot 29 november meertalige voorleesuurtjes. "Hiermee willen we ouders en hun kinderen op een speelse, positieve manier laten kennismaken met de superdiverse stad die Brussel is", zegt Pascal Smet die de voorleesweek vandaag aftrapte met het boek Vorrei Avere in de bibliotheek van Schaarbeek. 

Tussen 18 en 29 november zullen mensen in achttien bibliotheken verspreid over de stad voorlezen in o.a. het Nederlands, Frans, Chinees, Arabisch, Turks, Roemeens, Engels of Japans. De bibliotheken mikken in de eerste plaats op kinderen tussen 5 en 9 jaar én hun ouders. Met het meertalig voorleesuurtje wil minister Smet het voorlezen bij kinderen en hun ouders promoten en tegelijkertijd de taalkennis - zowel van het Nederlands als van de thuistaal - van de kinderen versterken. "We willen een openheid creëren voor alle talen en culturen die onze stad rijk is", zegt Smet. "Zo kunnen onze bibliotheken ook een nieuw publiek aantrekken".

Brussels Reads Aloud kadert in een traject van de Nederlandstalige openbare bibliotheken in samenwerking met de VGC en vzw Foyer dat de toegankelijkheid en openheid van de bibliotheekwerking naar andere culturen wil verhogen. Dat doen ze door het personeel, anderstalige en kansarme ouders te sensibiliseren en meer te betrekken, en door het meertalige en interculturele aanbod uit te breiden.

Het volledige programma van de voorleesweek kan u hier raadplegen. 

Vorrei Avere, boek waaruit minister Smet vandaag voorlas.
Pascal Smet in de bibliotheek van Schaarbeek