Metrostation Toots Thielemans

De naamswijziging en transformatie van het metrostation Anneessens naar Toots Thielemans moest een positief en verenigend project worden. De afgelopen dagen is gebleken dat een deel van de Anneessens-wijk negatief stond tegenover deze verandering waardoor het project verdelend dreigde te worden. Omdat dit helemaal niet in de geest van Toots Thielemans was, is samen met Mevrouw Thielemans en de private stichting Toots Thielemans beslist af te zien van de naamswijziging en inkleding van het station Anneessens.

In de plaats daarvan hernemen we het oorspronkelijk idee om het nieuw te bouwen metrostation aan het Grondwetplein op het einde van de Stalingradlaan ‘Toots Thielemans’ te noemen. Voor het ontwerp van het station zal een aangepaste scenografie gevraagd worden.

Er wordt echter niet gewacht tot 2023 wanneer het station zal opengaan. Reeds in 2019 – wanneer de werken beginnen – zullen de werfaankleding en omheining hommage brengen aan Toots Thielemans. Bovendien zal ook tijdens de werffase in de openbare ruimte op gepaste wijze hulde gebracht worden aan de Jazz-legende, en dit in participatie met de Stalingradwijk en de culturele sector.

“Het is jammer dat een positief project dat moest verenigen plots polariseert. Dat is natuurlijk het tegenovergestelde van wat we willen. In overleg met Mevrouw Thielemans en de private stichting Toots Thielemans is dan ook besloten om het nieuwe metrostation aan Grondwet “Toots Thielemans” te noemen. Nog dichter bij de Marollen, en al zullen we er iets langer op moeten wachten, van zodra de werf van start gaat in 2019 zullen we op gepaste wijze hulde brengen aan deze grote Brusseleir. Want Toots Thielemans verdient een hommage in zijn stad.”, aldus Brussels Minister voor Mobiliteit, Pascal Smet.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel