Mobiel kunstwerk kondigt festiviteiten voor 150 jaar tram in Brussel aan

De Trappeltram van de gebroeders Schuiten

In het kader van de festiviteiten voor de 150ste verjaardag van de tram in Brussel, hebben Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet, directeur-generaal van de MIVB, Brieuc de Meeus, en de voorzitter van de vzw ARTONOV, Vincenzo Casale, een uniek mobiel kunstwerk van de gebroeders Schuiten getiteld "De Trappeltram" ingehuldigd.

Ter gelegenheid van de vierde editie van het ARTONOV festival (9 tot 14 oktober 2018) slaan de vzw ARTONOV, de MIVB en de gebroeders Schuiten (François, striptekenaar en Luc, utopisch architect) de handen in elkaar voor een uniek project. Luc en François Schuiten, allebei op het programma van het ARTONOV festival, tekenen samen de grafische bekleding van een tram die de MIVB 13 maanden lang – tot aan de 5de editie van het ARTONOV festival – op haar net zal laten rondrijden. De tram zal afwisselend op de lijnen 92, 93, 94 en 25 circuleren, en zal voorbij meerdere gebouwen rijden die tijdens het ARTONOV festival het toneel zijn van multidisciplinaire kunstevenementen: Hotel Hannon, Hotel Max Hallet, Galerie Lempertz, het Langbehn-huis, enz.

"De tram was tijdens de Art Nouveau en Art Deco periode een belangrijk symbool van mobiliteit en wordt dankzij de getalenteerde gebroeders Schuiten opnieuw een kunstwerk in de openbare ruimte," zegt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet. "In 2019 vieren we de 150ste verjaardag van de tram in Brussel. Dit originele werk zorgt voor een vleugje urban kindness in onze stad. Dertien maanden lang zullen Brusselaars het kunstwerk kunnen bewonderen.”

Het project heeft als doel de openbare ruimte met kunst te dynamiseren. Het project sluit naadloos aan bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, bij het “Horta Inside Out”- jaar in Brussel (2018), en bij de 150ste verjaardag van de tram (2019).

“Kunst maakt integraal deel uit van het openbaar vervoer in Brussel. De reizigers die onze (pre)metrostations doorkruisen kunnen de tientallen kunstwerken van het ondergrondse net elke dag bewonderen. Het uitzicht van onze trams, bussen en metro’s is geïnspireerd op art nouveau. Dankzij de samenwerking met de vzw ARTONOV en de broers Schuiten, is het nu een tram die helemaal is omgevormd tot een rijdend kunstwerk en die in de straten van Brussel te bezichtigen zal zijn. Het is een manier om de stad en het openbaar vervoer te bekijken vanuit een andere invalshoek”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

De Trappeltram past volledig in de filosofie van het ARTONOV festival, dat zich met zijn programmatie richt tot een divers publiek - de kunstkenner, de onbevangen bezoeker en de bevlogen amateur.

"Architectuur is de organisatie van de ruimte waarin we leven, maar ook een poëtische uitdrukking. De ruimte-kunst reflectie en de toenadering tot het publiek zijn precies wat ons het meest interesseert," zegt Vincenzo Casale, voorzitter van ARTONOV vzw. “De kans om te investeren in een kunstwerk op een stedelijk medium als de tram is voor ons een kans om deze reflectie voort te zetten en kon niet beter worden bereikt dan dankzij twee Brusselaars zoals Luc Schuiten, architect, en François Schuiten, striptekenaar.”

“De Trappeltram is een tekening, aangebracht op een zich verplaatsende ‘ondergrond’. Dankzij de ontleding van de beweging in kinetische fasen wordt de voorstelling van de verplaatsing nieuw leven ingeblazen,” zeggen de gebroeders Schuiten. “Beide zijden van de tram baden in de fluctuerende lichtsferen van dag en valavond, die de kijker steeds verrassen. Op basis van eenzelfde ontwerp zijn we elk aan een kant van de tekening beginnen werken, de een links en de ander rechts, elk in ons eigen grafisch universum. Eén helft van het tramstel is een organische structuur geworden, dat geleidelijk aan getransformeerd wordt tot een biomechanische articulatie. Het ontmoetingspunt situeert zich pal in het midden van de tram, waarna elke tekenaar verder gewerkt heeft op het ontwerp van de ander, waardoor de verschillen verzacht worden en het geheel homogeen overkomt.”

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking tussen het kabinet van minister Pascal Smet, Visit Brussels, het kabinet van minister Rachid Madrane, het advocatenkantoor FLINN en de MIVB.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel