Montgomerytunnel binnenkort terug open voor verkeer

De werf voor de renovatie van de Montgomerytunnel is bijna afgelopen. Als alles volgens planning blijft verlopen, zal de Montgomerytunnel begin volgende week terug kunnen opengaan voor het verkeer. Dat maakt het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet vandaag bekend tijdens een bezoek aan de werf met minister-president Vervoort en minister van Begroting Guy Vanhengel.

'Ik ben tevreden dat de Montgomerytunnel binnenkort terug open is. We hebben de tunnel moeten sluiten om veiligheidsredenen na een grondige inspectieronde in alle Brusselse tunnels in opdracht van mijn regering. Mobiliteit is een belangrijke uitdaging voor Brussel, maar de veiligheid van de gebruikers staat op de eerste plaats,' zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort.

'Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bewijst met de heropening van de Montgomerytunnel dat door een planmatige aanpak die zijn weerslag ook vindt in de begroting, de Brusselse verkeersinfrastructuur geoptimaliseerd wordt. In de toekomst zullen ook andere tunnels via deze planmatige benadering aangepakt worden,' zegt Brussels minister Guy Vanhengel. 

'We hadden gezegd dat de tunnel terug open zou gaan in december, na renovatie van de tunnel én de Dietrichbrug. We houden ons hierbij aan onze belofte,' zegt het kabinet van minister Pascal Smet. 'Alle ploegen van Brussel Mobiliteit en de aannemer hebben ongelofelijk hard gewerkt om deze planning aan te houden. We willen hen daar expliciet voor bedanken. Deze renovatie past in het meerjaren investeringsprogramma voor de renovatie van de Brusselse tunnels. Ook in 2017 zetten we dat programma verder, met onder andere de renovatie van de Hallepoorttunnel en de tunnels van het Reyerscomplex.'

Afgeronde renovatiewerken aan tunnel en brug 

Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet gaf eind 2015 de opdracht om een grondige inspectieronde uit te voeren in alle Brusselse tunnels. Tijdens die controleronde stelden de externe studiebureaus EGIS en SECO vast dat de dakplaat van de Montgomerytunnel verzakt was. De tunnel werd daarom in februari 2016 afgesloten voor alle verkeer. 

De dakplaat tussen de Hertogstraat en de Henri Dietrichlaan werd verwijderd en vervangen door een nieuwe betonnen plaat. De waterdichting van het dak van metrostation Montgomery en van de Tervurentunnel die allebei onder de Montgommerytunnel liggen, werd gerenoveerd. Tegelijkertijd werd de tunnel binnenin volledig opgefrist: de verlichting werd vervangen door LED-lampen, er ligt over de volledige afstand van de tunnel een nieuwe asfaltlaag inclusief wegmarkeringen, en de zijwanden en middenpanelen werden gereinigd en vervangen waar nodig. Er zijn ook nieuwe intelligente bewakingscamera's om ongevallen te detecteren, en nieuwe ventilatoren en branddetectiesysteem. In het kader van de renovatie van de Montgomerytunnel werd ook de Dietrichbrug afgebroken en heropgebouwd. 

Het Gewest heeft 4 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie (2,2 miljoen euro voor de bouwkundige werken en 1,8 miljoen euro voor de renovatie van de elektromechanica). Er werd 1.350 m³ beton (3000 ton) gegoten, 160 ton aan wapeningsstaal geplaatst, 2.800 m² waterdichting en 1 km aan nieuwe LED-lampen. 15 km kabels werden vervangen.  

De Montgomerytunnel werd gebouwd in 1971 en is 525 meter lang. Dagelijks rijden er ongeveer 60.000 voertuigen door. 

Afwerking van de werf 

De bekleding van de wanden van de tunnelmonden zal de komende maanden nog gebeuren. Er worden akoestische panelen geplaatst en ook de metalen afsluitingen worden vervangen. Voor deze werken zal de tunnel enkel 's nachts afgesloten worden. 

Bovengronds zal de komende weken de openbare ruimte terug in de oorspronkelijke staat hersteld worden. De tram zal terug normaal rijden op 17 december. De heraanleg van het park gebeurt, in functie van het weer, begin 2017. 

Goede samenwerking met gemeentes 

Tijdens een werfbezoek aan de gerenoveerde tunnel werden ook de gemeentes Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe bedankt voor een goede samenwerking en de inwoners en de automobilisten voor hun geduld en begrip tijdens de werf. 

Contacteer ons
Lore Vandoorne Woordvoerster, Kabinet Minister Pascal Smet
Jo De Witte Woordvoerder, Kabinet minister-president Rudi Vervoort
Nadya De Beule Woordvoerster, Kabinet Minister Guy Vanhengel
Lore Vandoorne Woordvoerster, Kabinet Minister Pascal Smet
Jo De Witte Woordvoerder, Kabinet minister-president Rudi Vervoort
Nadya De Beule Woordvoerster, Kabinet Minister Guy Vanhengel
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel