mybike.brussels gaat strijd aan met fietsdieven

Pascal Smet lanceert website om fietsen te registreren

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet gaf vanmiddag een demonstratie van de nieuwe procedure om fietsen te registreren via mybike.brussels. De website die vandaag online ging, kwam er in samenwerking met de fietsverenigingen en politiezones. Wie dat wenst, ontvangt ook een onverwijderbare sticker met een unieke code voor op de fiets. Dit vervangt het verouderde fietsgraveren. Wie in de toekomst een geregistreerde gestolen fiets wil kopen, is zo gewaarschuwd met één klik. Ook de politie en het depot voor gevonden fietsen zal de eigenaar eenvoudig kunnen contacteren. Hierdoor voorkomen we diefstal en heling en maken we het eenvoudiger om de eigenaar van een fiets terug te vinden.

“Brusselaars moeten hun fiets gerust kunnen achterlaten. Daarom zet ik in op beveiligde fietsparkings en de registratie van fietsen,” zegt Pascal Smet. 

Vanaf vandaag zullen fietsers hun fiets kunnen registreren via de website mybike.brussels. Na registratie krijgt de fiets een nummer toegewezen. Dat nummer kan met een anti-diefstalsticker op het fietskader worden geplakt. Wanneer de fiets gestolen wordt, kan dat eenvoudig gemeld worden. Wie een gestolen fiets wil kopen, wordt gewaarschuwd via de sticker.

De sticker met uniek nummer en QR-code is de meest eenvoudige manier voor de politie om een fiets te herkennen. Door de code te scannen, wordt er nagegaan of een fiets als gestolen staat geseind en kan er contact worden opgenomen met de eigenaar. Het terugvinden van de eigenaar was tot voor kort een gekend probleem bij het Gewestelijk depot voor gevonden fietsen.

Bovendien kan met het systeem voor het eerst een fiets op transparante en legale wijze doorverkocht worden. Dit was tot hiertoe niet mogelijk omdat het rijksregisternummer werd gegraveerd.   

Deze vernieuwing kwam tot stand dankzij een nauwe samenwerking tussen het Brussels Gewest, de politiezones, de fietsverenigingen en de vzw Cyclo. Het is niet alleen een extra laag in het preventiebeleid, maar ook een essentiële schakel in het terugvinden en tegengaan van heling. Tot slot stelt het Brussels Gewest deze nieuwe technologie ter beschikking van de andere gewesten, steden en in het buitenland.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel