Nieuwbouw bib Oudergem krijgt automatisch uitleensysteem

Collegelid Pascal Smet maakt 54.000 euro vrij voor automatisering en nieuwe inrichting

De bibliotheek van Oudergem is sinds 2010 gevestigd in gemeentelijke infrastructuur op de Waversesteenweg. De laatste jaren groeide de bibliotheek, zowel op vlak van personeel, bezoekers als collectie. Deze groei zorgde voor steeds meer druk op de infrastructuur. Begin 2018 besliste de gemeente Oudergem om te investeren in een nieuwbouw voor de Nederlandstalige bibliotheek. Het nieuw aangekochte pand is gelegen in de Wahalaan, op een steenworp van de huidige locatie.

Op initiatief van collegelid Pascal Smet maakte de Vlaamse Gemeenschapscommsisie een budget van 54.000 euro vrij om nieuw meubilair aan te kopen, het huidig meubilair op te knappen en om het uitleensysteem te automatiseren. In de bib komen onder meer nieuwe boekenbakken voor de stripcollectie, zitmeubels, hangrekken, magnetische borden, tablethouders, boekenwagens, ... Maar de belangrijkste investering is de automatisering van het uitleensysteem zoals in Muntpunt. Voortaan zullen bezoekers volledig zelfstandig boeken kunnen uitlenen. Ook het inleveren zal volledig autonoom verlopen dankzij de technologie waarmee elk stuk wordt uitgerust. 

"Door de automatisering zal het personeel nog meer kunnen focussen op de dienstverlening en bezoekers beter kunnen bijstaan met leesadvies of tips. Uiteraard zal er nog steeds ruimte zijn om mensen te begeleiden die moeilijkheden met het systeem ondervinden", zegt Pascal Smet 

Ook Schepen Dirk Hoornaert is erg enthousiast: “Met deze investering zetten we onze bibliotheek op weg naar een veelbelovende toekomst en laten we de inwoners van Oudergem kennis maken met het Nederlansdstalig literaire aanbod in onze gemeente.”

Voor Frederika Van Wing die bibliothecaris is, breekt een nieuwe start aan: “Een bibliotheek heeft veel functies, alleen konden  die we vandaag niet allemaal  uitoefenen omdat de infrastructuur dat niet toeliet. Ik ben blij dat we van de nieuwe bib een echte ontmoetingsplek zullen kunnen maken, waar ook een sterke aandacht naar het educatieve zal kunnen gaan."

Op de foto vlnr: Pascal Smet, Anne Van Asbroeck (voorzitter sp.a Oudergem), Frederika Van Wing (bibliothecaris) en Dirk Hoornaert. 

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Dirk Hoornaert Schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Dirk Hoornaert Schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel