Nieuwe aanpak voor heraanleg Madouplein

Verbeteringen op Leuvensesteenweg in afwachting van definitieve aanleg

Dinsdag 2 juni 2015 — Dit najaar wil het Brussels gewest de plannen voor de heraanleg van het Madouplein en omgeving voorstellen. Doel is de levenskwaliteit te verbeteren en het verkeer vlotter te laten lopen. In afwachting komen er enkele kleine ingrepen om de situatie op korte termijn te verbeteren.  

De plannen voor Madou

Momenteel werken onze ingenieurs in overleg met de gemeente Sint-Joost-ten-Node hard aan de plannen voor de definitieve heraanleg van het Madouplein, de Leuvensesteenweg en de Scailquinstraat. Die worden aangepast om de herinrichting goed af te stemmen op de plannen om een afgescheiden fietspad te voorzien op de volledige kleine ring. De ambitie is om tegen eind dit jaar een mooi project af te leveren dat de buurt mooier en aangenamer maakt voor bewoners, winkeliers en shoppers. Er komt onder meer een esplanade langs de kleine ring en een afgescheiden fietspad in twee richtingen. Als de plannen klaar zijn, volgt er vanzelfsprekend meer informatie voor de buurtbewoners en de handelaars.

 

Wijzigingen op korte termijn

In afwachting van de definitieve heraanleg wordt de verkeersdoorstroming verbeterd en wordt de omgeving opgefleurd met groen.

  • De Leuvensesteenweg wordt exclusief voorbehouden voor bussen richting Sint-Joostplein, voor taxi’s en voor fietsers.
  • Op de Leuvensesteenweg worden de voetpaden breder gemaakt en komen er planten.
  • Al het andere verkeer – bussen richting kleine ring, auto’s in twee richtingen – gaat via de Scailquinstraat.
  • De Kleine Dalstraat en de Liefdadigheidsstraat worden doodlopend met verkeer in beide richtingen. Om te kunnen keren zal een parkeerverbod gelden en komt er een bredere zone aan het kruispunt met de Leuvensesteenweg.
  • Door deze ingrepen kan er één fase van de verkeerslichtencyclus worden geschrapt en zal het verkeer dus vlotter kunnen doorstromen.

 

Planning van de werken

Op vrijdag 5 juni worden de betonblokken op de Leuvensesteenweg weggehaald. De werken voor de herinrichting van de Leuvensesteenweg starten pas na het weekend, zodat de braderie en de rommelmarkt kunnen doorgaan.

Op maandag 8 juni begint men met de plaatsing van nieuwe boordstenen. Nadien wordt een asfaltlaag aangebracht tussen de oude en de nieuwe boordstenen om het voetpad te verbreden. Tot slot wordt de omgeving verfraaid met plantenbakken.

Tijdens de uitvoering van de werken wordt de Leuvensesteenweg afgesloten voor alle verkeer. Van 8 tot 22 juni  moet iedereen dus via de Scailquinstraat.