Nieuwe artistieke installatie op Sainctelettesquare toont werk van Brusselse kunstenaars

Nieuwe artistieke installatie op Sainctelettesquare toont werk van Brusselse kunstenaars

Vanaf donderdag 19 april kunnen Brusselaars de nieuwe artistieke installatie A Temporary Monument for Brussels op de middenberm van de Sainctelletesquare ontdekken. Elke drie maanden zal een andere Brusselse kunstenaar een invulling geven aan de spandoeken. De Brusselse kunstenares Aline Bouvy mag de spits afbijten met Slender Thrills, dat te zien is tot midden juli. 

Met A Temporary Monument for Brussels geven de initiatiefnemers een eigentijdse reflectie op het historische concept van een monument, in dit geval een hedendaags antwoord op Jacques Moeschals prachtige, monumentale sculptuur Signaal van Zellik, die sinds 1963 is gevestigd op de plek waar vandaag de E40 en de Brusselse ring elkaar kruisen.

De installatie gaat uit van artlead.net en All Things Contemporary vzw. Het project kon op de steun rekenen van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet. 

"Bij de start van de 50ste editie van Art Brussels wordt samen met deze nieuwe installatie onze kanaalzone het komende weekend dé hotspot voor de liefhebber van hedendaagse kunst. Deze installatie zal ervoor zorgen dat de dynamiek die er vanaf mei in Kanal zal zijn, wordt verder doorgetrokken naar de publieke ruimte er rond," aldus Pascal Smet. 

Thomas Caron, initiatiefnemer van het project benadrukt de link tussen installatie en de stedelijke omgeving: 

"Het beeld van Moeschal belichaamt het blinde optimisme dat eigen is aan ons Belgische naoorlogse klimaat, waarbij auto's en beton de bepalende factoren waren voor wat iedereen zag als een rooskleurigere toekomst. Het Signaal van Zellik staat voor een specifieke kijk op stedelijke ontwikkeling die stamt uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. In de afgelopen decennia is onze visie op de toekomst echter veranderd. Vandaag de dag zijn we het erover eens dat een stad niet wordt gedefinieerd door beton en auto's, maar door de mensen die er wonen, die tijdelijk samenkomen en vanuit hun gecombineerde eigenschappen het hart en de ziel van een stad vormen", aldus Caron. 

Net zoals de veranderende dynamiek van de stad verandert A Temporary Monument for Brussels in de loop van zijn bestaan - de vlaggen van 4 meter krijgen elke 3 maanden een andere vorm, bedacht door een andere Brusselse kunstenaar.

De officiele opening van het initiatief zal plaatsvinden tijdens het weekend van 5 en 6 mei 2018, tevens ook het openingsweekend van Kanal. 

Meer informatie met betrekking tot de kunstenares en de organisatie vindt u in het te downloaden document op deze pagina. ​

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Sophie Verhulst Perscontact, All Things Contemporary vzw
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Sophie Verhulst Perscontact, All Things Contemporary vzw
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel