Nieuwe Brusselse vertegenwoordiging in Rabat, Marokko

Nieuwe Brusselse vertegenwoordiging in Rabat, Marokko

Opening economisch en handelskantoor hub.brussels

Deze dag hebben minister-president Rudi Vervoort, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pascal Smet de kantoren van de nieuwe economische en handelsattaché van hub.brussels in de Marokkaanse stad Rabat ingehuldigd. Hub.brussels is het Brusselse agentschap voor de ondersteuning van het bedrijfsleven.

Rabat en Brussel hebben heel wat met elkaar gemeen. Ze zijn allebei toegangspoorten tot de markt van hun continent en dankzij een samenwerkingsakkoord onderhouden ze banden met elkaar sinds ... Via een samenwerkingsakkoord verbinden ze zich ertoe om hun onderlinge handelsbetrekkingen te ontwikkelen en versterken.

"Handelsbetrekkingen met Marokko ontwikkelen is een prioriteit van ons. Door deze post in Rabat te openen, bieden we onze ondernemingen die naar Marokko willen uitvoeren een dienst op maat. Het is ook een sterke boodschap voor de diaspora in België. We gaan samenwerken om jullie te helpen deuren te openen en kansen te grijpen." Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pascal Smet

"Ons gewest heeft heel wat linken met Marokko, onder meer door de belangrijke aanwezigheid van de Marokkaanse diaspora. Met de opening van deze handelspost in Rabat worden de banden nog sterker aangehaald, Onze economische attaché zal ervoor zorgen dat de Brusselse bedrijven beter begeleid en vertegenwoordigd zijn in de Marokkaanse hoofdstad. Daarnaast zal onze vertegenwoordiger zich ook inzetten om investeringen aan te trekken naar Brussel. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we dit bureau vandaag konden openen.” zeg Rudi Vervoort Minister-President van Brussel Gewest.

 

“Op basis van het hulpmiddel dat ons helpt te bepalen hoe aantrekkelijk landen zijn voor de opening van economische- en handelskantoren blijkt dat Marokko qua aantrekkelijkheid in Afrika enkel de Democratische Republiek Congo moet voorlaten. Het is ook het op twee na meest aantrekkelijke land uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het was dus essentieel om er een kantoor te vestigen. Zo kunnen we de economische belangen van ons Gewest er nog beter ondersteunen,” legt ceo van hub.brussels Isabelle Grippa uit.

De experten van hub.brussels geven aan dat de economische en handelsbetrekkingen met Marokko een aanzienlijk groeipotentieel hebben en dat die momenteel niet de intense menselijke en politieke banden tussen beide landen weerspiegelen (Marokko was in 2020 de 42ste klant van België). Hun geografische en taalkundige nabijheid vormt een bijkomende troef.

Dankzij de opening van deze post in Rabat krijgen de Brusselse ondernemingen voortaan begeleiding in de administratieve en politieke hoofdstad van Marokko om hun activiteiten in dat land en bij uitbreiding in Afrika te ontplooien. Het kantoor van hub.brussels ligt in de zakenwijk en werd opgevat als een etalage voor Brusselse producten en ondernemingen. De voormalige Brusselse economische en handelsattaché van Dublin, Londen en Parijs, François De Vrije, zal er zijn intrek nemen.

De goede banden tussen de twee regio’s moeten diepgaander handelsverkeer mogelijk maken. Die banden werden bovendien woensdag al bevestigd door de verlenging van het samenwerkingsakkoord en komen ook naar boven in de samenhang met de EU-regelgeving en de diaspora. 

Met een netwerk van bijna 90 economische en handelsadviseurs die voor 120 landen instaan, helpt en begeleidt hub.brussels Brusselse bedrijven die willen exporteren naar het buitenland en spoort ze ondernemingen op die in Brussel willen investeren.

Elke 3 jaar wordt het netwerk van economische en handelsadviseurs geanalyseerd en aangepast, samen met de twee andere gewesten, om de diensten van hub.brussels af te stemmen op de behoeftes van de ondernemingen en de evolutie van de internationale economie. Bij de bijwerking van het internationale plan van hub.brussels in 2021 werden verschillende prioritaire landen en steden aangestipt. Na Ramallah in juni en voor Genève is het nu de beurt aan Rabat om dit jaar het internationale netwerk van het Brusselse agentschap te versterken.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel