Nieuwe fontein op Simonis

Vrijdag 9 december 2016 — Op het Simonisplein komt, op een hondertal meter van de Belgian Chocolate Village, een nieuwe fontein die hulde zal brengen aan de cacaovrucht. Dat laten het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet en de burgemeester van Koekelberg Philippe Pivin weten. Het Brusselse Gewest had beloofd om bij de heraanleg van het Simonisplein opnieuw een fontein te plaatsen. De werken aan de fontein starten maandag 12 december. 

Het architectenbureau Breuer heeft de nieuwe fontein ontworpen als eerbetoon aan de cacaovrucht. Het kunstwerk zal het embleem worden van een wijk waar chocolade een prominente plaats inneemt. De fontein zal bestaan uit vier grote waterstralen en een kunstwerk in de vorm van een cacaovrucht, gemaakt uit 200 driehoeken van roestvrij glanzend gepolijst staal. De cacoavrucht zelf zal 'gedragen' worden door 80 kleine waterstralen. Zo lijkt het alsof de vrucht boven het water zweeft. De reflecties van het kunstwerk, de weerspiegeling van het water en de verlichting van de fontein zullen de openbare ruimte een nieuwe uitstraling geven. 

'De fontein wordt een nieuw herkenningspunt in het gewest,' zegt de woordvoerster van minister Pascal Smet. 'Het legt de link met de geschiedenis van de gemeente en zorgt voor ervoor dat omgeving rond het Simonisstation en het Elisabethpark een fijne plek is om rond te wandelen, te winkelen of iets te drinken.'

'Dit kunstwerk is de kers op de taart van de herinrichtingswerken aan het Simonisplein in het hart van Koekelberg. Het was, volgens mij, bijzonder belangrijk om deze stedelijke renovatie af te ronden met het inplanten van een kunstwerk dat niet alleen extra aantrekkingskracht genereert voor de omliggende handelszaken en horeca, maar dat ook erkenning toont voor het industriële patrimonium van Koekelberg en van ons chocolademuseum, het Belgian Chocolate Museum,' voegt burgemeester Philippe Pivin toe. 

Er wordt een budget van 950.000 euro voorzien voor de nieuwe fontein. De werken starten op 12 december, het einde is voorzien voor de lente van 2017.

Fontein De 'Cabosse' Brussel

Copyright Atelier Breuer
Copyright Atelier Breuer
Copyright Atelier Breuer
Copyright Atelier Breuer
Copyright Atelier Breuer
Copyright Atelier Breuer
Copyright Atelier Breuer