Nieuwe hoofdzetel RTBF

Nieuwe hoofdzetel RTBF

Vergunning verleend voor hoofdzetel RTBF

De RTBF krijgt een stedenbouwkundige vergunning voor haar nieuwe hoofdzetel. Dat heeft staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet bevestigd. ‘De Reyerslaan is een mediawijk. Dit topproject voor een nieuwe hoofdzetel tovert de zone om tot een echt MEDIAPARK. De wijk wordt heringedeeld en de audiovisuele industrie, een belangrijke aantrekkingspool van het gewest, krijgt een bevoorrechte vestigingsplaats. Met deze eerste vergunning zet het gewest een grote stap naar de verwezenlijking van dit ambitieuze programma.’

De site zal nieuwe woningen, scholen, crèches, handelszaken en nieuwe hoofdzetels voor de twee openbare omroepen, de RTBF en de VRT, bevatten.

Deze vergunning is de belofte van de identiteit van deze gemengde buurtsanering met het hoofdkantoor van de RTBF als vlaggenschipproject. Een nieuwe wijk, maar ook een mediapark dat tot doel heeft de functies te centraliseren om zo een evenwicht te creëren tussen de verschillende actoren in de sector. "voegt Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, toe.

‘Een van de verzoeken van de bewoners was om het Ereperk der Gefusilleerden te behouden. In het aangepaste ontwerp wordt die wens ingewilligd,’ zegt Smet nog.

De eerste stappen werden overigens op 18 december 2017 gezet. Toen begon de procedure voor een vergunningsaanvraag. Daarna kwam het milieueffectenrapport, dat op 31 mei 2019 werd afgesloten. De aanbevelingen uit dat rapport werden in het gewijzigde project verwerkt. Het uiteindelijke project kon zo op een positieve manier worden voortgezet.

'Met de bouw van dit nieuwe gebouw, Mediasquare,  wordt de RTBF uitgerust met een nieuw hoogwaardig werkinstrument op het gebied van duurzaamheid en modulariteit. De architectuur geeft de beglaasde ruimtes een prominente plaats en geeft blijk van ons verlangen naar openheid. De ergonomische, gezellige en lumineuze omgeving stimuleert uitwisseling, samenwerking en creativiteit binnen de organisatie. De belangrijke technologische component en de implementatie van een nieuwe IT-infrastructuur zullen een 100% digitale productiecapaciteit mogelijk maken.' verklaart Jean-Paul Philippot, directeur van de RTBF.

De nieuwe hoofdzetel ontleed

De nieuwe hoofdzetel van de RTBF zal zes verdiepingen tellen en zich over een bovengrondse oppervlakte van 38 000 m² uitstrekken. Het hoofdgebouw wordt een homogeen vlak van 85 meter op 85 meter met een hoogte van dertig meter. Binnen dat sobere bouwwerk is er plaats voor drie programma-eenheden. De ruimtes waarvoor een nauwe interactie met de buitenwereld nodig is, zullen het gelijkvloers bevolken en rechtstreeks in verbinding staan met de toekomstige plaats van de media. Op niveaus drie en vier komen inhoudelijke productieprogramma’s, rond een centrale ‘Newsroom’. De meest klassieke programma’s, die door de administratieve diensten van de RTBF worden gebruikt, zullen in de bovenste verdiepingen, in duplex, tot stand komen. Centraal in het gebouw worden vanaf de derde verdieping groenterrassen geplaatst. Om een natuurlijke lichtinval te verzekeren, worden ze per niveau een beetje groter. Een groot, gemeenschappelijk groenterras zal het dak verfraaien. Met zijn drie paviljoen wordt het er aangenaam vertoeven.

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel