Nieuwe metrostelplaats aan Erasmus

Brusselse regering reikt bouwvergunning uit

Woensdag 16 maart 2016 — De Brusselse regering reikt de bouwvergunning uit voor de bouw van een nieuwe metrostelplaats aan Erasmus in Anderlecht. Binnen enkele maanden start de MIVB met de bouw die achter het bestaande metrostation Erasmus in Anderlecht en hoofdzakelijk onder de grond komt te liggen.  

De nieuwe stelplaats is een eerste belangrijke stap in de modernisering van de Brusselse metro. Er worden later dit jaar 22 nieuwe metrostellen aangekocht die de frequentie op de metrolijnen 1 en 5 verhogen van 2’30’’ minuten naar 2 minuten. Voor deze nieuwe metrostellen is er nood aan extra opslagcapaciteit en onderhoudsmogelijkheden waarvoor onderdak wordt voorzien aan Erasmus.

In de ondergrondse stelplaats wordt ook een werkplaats gebouwd met een carwash, hefstand en verschillende werkkuilen en loopbruggen voorzien voor het onderhoud en herstellen van voertuigen. Bovengronds worden administratieve lokalen gebouwd en een testspoor van 1200m. De technische lokalen worden ondergronds aangelegd.

‘De vergunning voor de toekomstige stelplaats is de eerste belangrijke stap voor de modernisering van de Brusselse metro,’ zegt een tevreden Pascal Smet. ‘De metrostellen die in de nieuwe stelplaats zullen worden gestald en onderhouden, laten toe om de frequentie op metrolijn 1 en 5 te verhogen en zullen zo bijdragen aan een betere mobiliteit en grotere levenskwaliteit voor Brusselaars, pendelaars en toeristen.’

'Dit biedt tevens de gelegenheid – en dat is toch wel belangrijk – voor een kwaliteitsvolle heraanleg van de Henri Simonetlaan. Aan de vooravond van de ontwikkeling van een nieuwe wijk met bijna 1.300 woningen op wandelafstand van het metrostation Erasmus, verdienen de voetgangers- en landschapsverbindingen de nodige aandacht. Ik ben zeer verheugd vast te stellen dat de samenwerking tussen het Gewest, de gemeente en de private projectontwikkelaar Erasmus Garden haar vruchten heeft afgeworpen en uitgemond is in een kwaliteitsvol en ambitieus voorstel', aldus Minister-President Rudi Vervoort.