Nieuwe theaterzaal in De Kriekelaar in Schaarbeek

Zaterdag 5 december 2015 — De werken aan de grote zaal van gemeenschapscentrum De Kriekelaar in Schaarbeek zijn afgerond. Het resultaat is een volledig uitgeruste, moderne theaterzaal met zitplaatsen voor 208 personen en staanplaats voor 360 personen. Met deze troef kan De Kriekelaar nieuwe impulsen geven aan de Brusselse artistieke scène. De Kriekelaar wil de zaal immers volop inzetten voor talentontwikkeling, residenties, een kwaliteitsvol cultuuraanbod en gemeenschapsvorming. 

Brussels minister Pascal Smet, binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor gemeenschapscentra en cultuur, opende vandaag officieel de nieuwe zaal. Aansluitend was er het jaarlijkse Sintfeest met dansvoorstelling Wollebol (3+) waaraan 300 ouders en kinderen deelnamen. Het weekend van 29, 30 en 31 januari 2016 is er een groot openingsfeest met concerten, familietheater en workshops voor jongeren. 

De Kriekelaar wil een broedplaats zijn voor jongeren in Brussel, een probeerplek waar ontluikend talent kan groeien onder artistiek-pedagogische begeleiding. Participatie staat hierbij centraal. Daarnaast stimuleert De Kriekelaar ontmoeting via kwalitatieve culturele activiteiten voor families, kinderen en jongeren (theater, dans, muziek, film, debat). De vernieuwde infrastructuur en de nieuwe focus van de werking geven extra zuurstof aan het Schaarbeekse en Brusselse culturele landschap. 

Deze zaal is immers niet enkel voor de inwoners van Schaarbeek goed nieuws. De Kriekelaar werkt actief samen met andere gemeenschapscentra en partners en bereikt zo een divers publiek uit alle hoeken van Brussel. 

'De Kriekelaar creëert opportuniteiten voor alle Brusselaars,' zegt Pascal Smet. 'Door de vernieuwing van de zaal kunnen scholen en families uit alle gemeenten in aanraking komen met kunst. Kinderen krijgen al vanaf jonge leeftijd de kans om cultuur te ontdekken en hun talenten te ontwikkelen. Kunsteducatie legt immers een brug tussen formeel en informeel leren en maakt kinderen sterk in hun relatie met de grootstad.'

Begin 2014 startten de werken aan de grote zaal die op dat moment verouderd en slecht geïsoleerd was. De strakke vormgeving werd ontworpen door Architectenbureau Agwa vanuit het principe 'Box in the Box' met een uitschuifbaar podium. De nieuwe fundering bestaat uit palen tot 12m diep, er is een zaal binnenin de oude zaal gebouwd die nergens de oude constructie raakt zodat geluidstrillingen niet naar buiten kunnen. De renovatie naar een polyvalent inzetbare en goed geïsoleerde theaterzaal kostte 1,7 miljoen euro. 

'De architectuur van dit project haalt haar identiteit uit de technische en constructieve complexiteit van de opdracht. Eenvoudige materialen stralen een bijzondere uitdrukkingskracht uit. De akoestiek, de stabiliteit en de technieken gaan hand in hand met een verfijnde esthetische ruwheid,' zegt Harold Fallon van Architectenbureau AgwA.