On~de Senne bouwt “The Longest Bench”

Zondagnamiddag klonken de buurtbewoners van de Anderlechtsepoort samen met Brussels Minister Pascal Smet op het nieuwe jaar én op de toekomst van hun nieuwe buurt.

Er beweegt heel wat aan de Ninoofse- en de Anderlechtsepoort. De omgeving van de Ninoofsepoort ondergaat momenteel een volledige metamorfose. Nog niet zo lang geleden was de hele buurt een grauwe en zielloze zone. Tussen de twee tolhuisjes verrees een modern stadplein met fonteinen waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd en tegen de zomer zal het nieuwe park, van twee hectare, klaar zijn.
Brussels Minister Pascal Smet wil die dynamiek ook doortrekken naar de Anderlechtsepoort.  

“De buurt van de Anderlechtepoort is een stukje Brussel met veel onbenut potentieel, net zoals de omgeving van de Ninoofsepoort tot een tijd geleden. Daar gaan we verandering in brengen!

Daarom zullen we de hele zone dit voorjaar uitgebreid testen met tijdelijke inrichtingen en allerlei activiteiten. Dat doen we samen met de creatieve stadsplanners van ConstructLab en Atelier Made, buurtbewoners en verenigingen uit de buurt. Deze tijdelijke invulling is het voortraject van een definitieve heraanleg,”  Pascal Smet 

Voor deze definitieve heraanleg wordt een wedstrijd uitschrijven samen met de Brusselse bouwmeester.

 

“The Longest Bench” en activiteiten brengen “On~de Senne” tot leven

Tijdens de gezellige Nieuwjaarsdrink werden de activiteiten voor de komende maanden aan buurtbewoners toegelicht.

Blikvanger is “The Longest Bench”, een lange bank waaraan heel wat Brusselse verenigingen een bijdrage zullen leveren. Als ook jouw vereniging wil meewerken aan “The Longest Bench”, neem dan contact op met ConstructLab en Atelier Made. De bank zelf zal worden gebouwd tijdens de krokusvakantie, van 4 tot 10 maart.
Constructlab en Atelier Made zijn twee collectieven met een praktijk gericht op het samen bouwen aan onze omgeving. Hun methodologie is voornamelijk gebaseerd op participatieve constructies, als een globale reflectie op het terugwinnen van de stad als een gemeengoed.

“Bij On~de Senne grijpen we de kans om een stuk van de kleine ring van Brussel in te nemen. De ring vormt een grens tussen twee buurten die bruisen van sociale initiatieven, en daar willen we verandering in brengen.Deze winter hebben we het dialoog gestart bij de constructie van de langste picknicktafel. Een pionier structuur om de buurt rond te verzamelen waar ideëen voor de middenberm al snel begonnen te vloeien. Deze lente worden we nog ambitieuzer, de uitdaging: de langste bank van brussel collectief bouwen.
Eén week lang gaan verschillende lokale spelers en associaties uit Brussel samen de uitdaging aan. Een sterk moment van uitwisseling en co-constructie met een gemeenschappelijk reflectie: wat zal de toekomst brengen voor de middenberm van de Poincarélaan?” Teresa Fajardo, On~de Senne.

Naast de bouw van “The Longest Bench” zullen er deze lente ook tal van activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met  Brusselse verenigingen.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel