Oplossing voor behoud Ecuries van de Tram

Akkoord tussen kabinet Smet, gemeente Schaarbeek en MIVB

Vrijdag 10 juni 2016 — Op initiatief van Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet zaten de burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt, de schepen van mobiliteit van Schaarbeek en voorzitter van de raad van bestuur van citydev.brussels Denis Grimberghs en de CEO van de MIVB Brieuc de Meeûs samen om een oplossing te vinden voor het behoud van de biomarkt en wijkevenementen in de Ecuries van de Tram. Het huidige contract kan verlengd worden tot het einde van het jaar. Daarna zal de gemeente Schaarbeek de huur overnemen om de toekomst van dit wijkgebeuren te garanderen. 

Het huidige contract tussen de MIVB en de vzw Maison Fondée loopt normaalgezien af op 31 juli 2016. Gezien de continue uitbreiding van de MIVB, had de Brusselse vervoersmaatschappij aangegeven de ruimtes daarna nodig te hebben voor eigen gebruik. Tijdens een bezoek van minister Smet en de MIVB aan de Ecuries in mei, gaf vzw Maison Fondée te kennen heel tevreden te zijn met de locatie voor hun biomarkt en te betreuren dat ze moesten vertrekken. Nu is op korte termijn een oplossing gevonden. Minister Smet, de gemeente Schaarbeek en de MIVB zijn overeengekomen dat het huidige contract verlengd kan worden tot het einde van dit jaar. 

Vanaf 1 januari 2017 zal de gemeente Schaarbeek de huur overnemen van de MIVB en de volledige benedenverdieping (1000m²) onderverhuren. De gemeente wil het gebouw graag blijven inzetten als een commerciële pool voor haar inwoners. 

Ondertussen worden door de MIVB en de gemeente Schaarbeek de plannen voorbereid voor de renovatie van de hele site van de MIVB. 

De Ecuries van de Tram liggen in de gemeente Schaarbeek in een van de oudste tram depots in Brussel, meer bepaald in de stallen van de paarden die de Brusselse trams trokken. Nu zijn de Ecuries van de Tram een gezellige ontmoetingsplaats waar een biomarkt plaatsvindt. Het is bovendien een polyvalente ruimte waar er ook evenementen kunnen plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld tentoonstellingen, concerten, lezingen of voor privéverhuur.