Parkeerplaatsen maken deze zomer plaats voor terrasjes

Parkeerplaatsen maken deze zomer plaats voor terrasjes

Het Brussels Gewest staat horecaterrassen op parkeerplaatsen toe tot eind 2022

Het weer is er al, de omstandigheden nog niet, maar eens de situatie het toelaat zullen we samen van extra veel terrasjes kunnen genieten. Want de Brusselse Regering keurde het voorstel van Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet goed om de regelgeving rond horecaterrrasen te vereenvoudigen zodat horeca-eigenaars op een eenvoudige manier een terras op de parkeerplaatsen voor de deur kunnen plaatsen. De goedgekeurde richtlijnen zijn geldig voor de jaren 2021 en 2022.

“Wanneer de situatie het weer toelaat binnenkort zullen veel Brusselaars opnieuw genieten van de vele geweldige cafés en restaurants in onze stad. Omdat het nergens beter toeven is dan op en terras en omdat we ontmoetingen in open lucht deze zomer stimuleren geven we de toelating om parkeerplaatsen om te vormen tot terrassen tot eind 2022. We zorgen voor duidelijke en eenvoudige regels hierover die voor iedereen hetzelfde zijn, zodat we deze zomer in heel Brussel terrassen zullen zien opduiken. Onze horeca gaat door en immens moeilijke periode en op deze manier zorgen we voor wat extra perspectief, “Pascal Smet, staatssecretaris voor Stedenbouw.

 

“Dankzij dit duidelijke en uniforme kader, dat een toename van de oppervlakte van de terrassen mogelijk moet maken, speelt het Gewest zijn rol van facilitator om de horecasector, die zo zwaar te lijden heeft van de crisis, te ondersteunen. Naast de gewestelijke en federale financiële steun zullen de cafés en restaurants bij hun heropening alle nodige steun nodig hebben. De terrassen zullen een essentiële rol bij de heropleving van de sector spelen,” voegt Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie, hieraan toe.

 

Specifiek zal er voor flexibele, aanpasbare, polyvalente en verplaatsbare terrasjes geen stedenbouwkundige vergunning nodig als er een vrije doorgang van minstens 1,50 m is voorzien. Het terrasmeubilair mag ook buiten worden opgeslagen als dat bij elkaar wordt geplaatst en wordt beveiligd.

Op een voetpad is vaak niet genoeg plaats voor een terras, terwijl horecagelegenheden binnen nu net minder plaatsen kunnen aanbieden, waardoor ze ook minder rendabel zijn. Het is de bedoeling om de sector te ondersteunen bij haar heropening en om de herlancering van de economie een duwtje in de rug te geven door meer Brusselaars de kans te geven om samen een terrasje te doen.

Door de regelgeving te vereenvoudigen, te uniformiseren en te beperken wil de Brusselse Regering zoveel mogelijk cafés en restaurants de kans geven een terras buiten te zetten. Concreet kan dit door parkeerplaatsen om te vormen tot een terras. Hiervoor zal geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig zijn, maar er gelden wel enkele regels. Zo moeten die terrassen seizoensgebonden zijn.  Meer bepaald zijn dat terrasjes die worden gebruikt tussen 1 april en 31 oktober en/of tijdens de eindejaarsfeesten. Ook moet het minstens een keer per jaar worden afgebroken en mag de terrasvloer enkel de bestaande parkeerplaatsen innemen. Om een hoogteverschil met het trottoir te vermijden, moet de vloerhoogte beperkt worden. Verder mogen eventuele scheidingswanden niet hoger zijn dan 80 cm, mogen geen daken worden geplaatst en moet het terras aan de kant van het voetpad volledig open zijn. Het terras mag niet groter zijn dan 50 m² en tot slot moet het bij werken gemakkelijk kunnen worden afgebroken.
Als aan die voorwaarden wordt voldaan, kan het terras tot in december 2022 worden geplaatst.

Deze voorwaarden gelden niet voor beschermde sites maar er kan een stedenbouwkundige vergunning worden verkregen voor de beschermde sites.
De door de gemeentes afgeleverde toelating om het openbaar domein te gebruiken blijft noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor de gewestelijke toelating, afgeleverd door Brussel Mobiliteit, voor het gebruik van een gewestweg.

Vandaag beschikken sommige terrassen niet over de correcte toelatingen. De Brusselse regering benadrukt dat een voorafgaande stedenbouwkundige vergunning vereist is voor de terrassen die niet voldoen aan de voorwaarden uit het besluit. 

De voorwaarden:

over de terrasvloer:

  • Een niet-exotische houtsoort voorzien;
  • De terrashoogte tot het strikt noodzakelijke minimum beperken om een hoogteverschil met het trottoir te vermijden;
  • De glaspanelen vastmaken door middel van een sokkelrand met een maximumhoogte van 20 cm;
  • Geen vaste plantenbakken plaatsen;
  • Geen doorlopende zitbanken voorzien;
  • De terrashoogte gelijkmaken, rekening houdend met de hellingsgraad van de plaats.

 

over de wanden:

  • De hoogte van de glazen wand tot 80 cm beperken;
  • Geen vaste overdekking;
  • Een modulariteit van maximum 120 cm voorzien voor de breedte van de panelen;
  • Geen kleur en verf gebruiken;
  • Subtiele gravures, indien gewenst, rechtstreeks op het glas;
  • Het terras aan de trottoirkant openen.

 

 

 

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel