Skip to Content
Pascal Smet bevestigt de afgifte van een bouwvergunning door urban.brussels voor een nieuw multifunctioneel park in het hart van Sint-Gillis

Pascal Smet bevestigt de afgifte van een bouwvergunning door urban.brussels voor een nieuw multifunctioneel park in het hart van Sint-Gillis

Na het Voorplein, de “Parvis”, wordt ook het aangrenzende Marie-Janson plein een stukje stad op mensenmaat.

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet gaf vandaag de “go” om de transformatie te starten van het Marie-Jansonplein naar een multifunctioneel park.
Het project is hét paradepaardje van het “Duurzame Wijkcontract Voorplein-Morichar”, van bevoegd schepen Willem Stevens.

“Kwalitatieve publieke ruimte op maat van alle Brusselaars, daar streven we naar. De heraanleg van het Marie Jansonplein is een project uit het boekje. Ik dank Willem Stevens dan ook voor het fantastische werk. We creëren een aangename en mooie ontmoetingsruimte, we minimaliseren het autoverkeer, we combineren verschillende stedelijke functies, we ontharden de bodem en zorgen voor veel bomen en struiken,” Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw.

“Ik ben blij dat de vergunning voor de langverwachte heraanleg van het Marie-Jansonplein en de omliggende straten is afgeleverd. Het was het wachten waard, als je ziet van wat voor hoge kwaliteit dit project is. De heraanleg kadert in het wijkcontract Voorplein-Morichar en is mogelijk dankzij middelen uit het Beliris-fonds. Het is de bedoeling om het reeds vernieuwde voorplein, dat omgevormd werd tot een voetgangerszone, op die manier aan te vullen. Tevens blijft de nodige ruimte voor de wekelijkse markt behouden en wordt het plein onthard en aangepast aan de klimaatverandering. Een geslaagde manier om de leefbaarheid voor de buurtbewoners en de Brusselaars te verbeteren.”, aldus een zeer tevreden minister-president Vervoort.

“Deze wijk is het hart van Sint-Gillis. De doelstelling van het Duurzame Wijkcontract Voorplein-Morichar was om dat hart opnieuw stevig te laten kloppen. 
Het gezellig aangelegde Voorplein, De Parvis, en haar terrasjes hebben intussen geen introductie meer nodig en nu gaan we van het aangrenzende Marie-Jansonplein een mooi en multifunctioneel park maken waar binnenkort jong en oud hun hartje kunnen ophalen,” Willem Stevens, Schepen van Wijk- en stadsvernieuwingscontracten Sint-Gillis.
 

“De afgifte van de stedenbouwkundige vergunning voor de volledige heraanleg van het Marie-Jansonplein is een belangrijke stap om de Parvis-wijk nieuw leven in te blazen. We voltooien zo een lang proces om de levenskwaliteit in de historische wijk van Sint-Gillis te verbeteren: we hebben veel openbare woningen gerenoveerd en hebben er veel aangemaakt. Er is een nieuwe dynamiek gegeven aan het culturele en handelsaanbod en het Sint-Gillisvoorplein werd een voetgangerszone. De inwoners en bezoekers van de wijk krijgen er binnenkort een groene ruimte bij, ideaal om samen buiten te komen!” Charles Picque, Burgemeester Sint-Gillis.

 
Het Brussels Gewest leverde vandaag de bouwvergunning af aan de gemeente Sint-Gillis voor de heraanleg van het Marie Jansonplein. De heraanleg maakt deel uit van het Duurzame Wijkcontract Voorplein-Morichar.

Deze nieuwe publieke ruimte is een ontwerp van Studio Paola Vigano, die onder meer park SpoorNoord en het Theaterplein in Antwerpen ontwierpen, en het Brusselse bureau VVV.
Het project kiest resoluut voor een zeer natuurlijk plein. Het plein wordt op veel plaatsen onthard en er komen extra bomen. Er werd tijdens de ontwerpfase ook rekening gehouden met de vele mogelijke activiteiten. Zo kan de markt er comfortabel plaatsvinden, zullen er heel wat sportmogelijkheden in het park zijn, komt er een beveiligde fietsenparking en komt er aan de kant van het Voorplein een luifel waaronder activiteiten, ook bij regenweer, kunnen plaatsvinden. 

Het toekomstige Marie-Jansonplein zal door de combinatie van de stedelijke functies en de vele bomen en struiken als een mix aanvoelen tussen een park en een stedelijk plein. Het zal zo de tegenhanger worden het statige Sint-Gillis Voorplein dat zal verbonden worden met het nieuwe “urban park”. 
Door het autoverkeer zowel in de Jourdanstraat als in de Moskoustraat grotendeels aan banden te leggen worden deze straten echt geïntegreed in het park en worden het aangename wandel- en fietsassen. En door bovenaan het park, in de Munthofstraat, een plateau te voorzien waar voetgangers en fietsers veilig kunnen oversteken richting het Pierre Pauluspark (“Eendjespark”) ontstaat er een zachte verbinding tussen hoog en laag Sint Gillis (Moricharplein > Pauluspark > Marie-Jansonplein > Parvis).
 

De wekelijkse markt zal kunnen plaatsvinden in het dal van het plein, in het verlengde van het Voorplein. Het voorplein wordt dus als het ware doorgetrokken over de Jourdanstraat. 

Het project biedt oplossingen om de stad aan te passen aan de klimatologische veranderingen. Het plein zal op verschillende plaatsen onthard worden en er worden heel wat bomen en struiken extra aangeplant. Regenwater kan in de bodem sijpelen via infiltratiezones, bomen zorgen voor schaduw en verkoeling en er komt gras in plaats van een minerale verharding om de opwarming van de stad tijdens warme periodes te vertragen.

In het nieuwe park zal naar hartenlust gesport kunnen worden en er komt een kiosk om, onder alle weersomstandigheden, activiteiten te kunnen laten plaatsvinden on het park. Tot slot zal er, aansluitend aan het hoekgebouwtje aan de Overwinningstraat, een fietsenparking worden voorzien.

De werken zullen in de loop van 2021 van start gaan en zullen een half jaar in beslag nemen.

Contacteer ons
Willem Stevens
Damiaan De Jonge Kabinet Pascal Smet
Zeynep Balci Kabinet Rudi Vervoort
Willem Stevens
Damiaan De Jonge Kabinet Pascal Smet
Zeynep Balci Kabinet Rudi Vervoort
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel