Pascal Smet geeft structurele werkingssubsidie aan Growfunding

Brusselse projecten krijgen een kans dankzij crowdfundingplatform van Odisee

Woensdag 18 mei 2016 — Brussels minister en VGC-collegelid Pascal Smet investeert in budgettair moeilijke tijden in Growfunding, een crowdfundingplatform van de Odisee-hogeschool waarmee innovatieve Brusselse projecten financiering ophalen. De komende vier jaar wordt een subsidie van 50.000 euro toegekend aan dit initiatief. Het platform ondersteunde in twee jaar tijd al meer dan 50 projecten voor en door Brusselaars. ‘Growfunding koppelt de kracht van samenwerking aan de kracht van innovatie en ondernemerschap in Brussel,’ zegt Pascal Smet. 

Growfunding is een jong platform met een duidelijke stedelijke uitstraling. Growfunding ondersteunt projecthouders, brengt netwerken met elkaar in contact en via het ‘reward-based’ systeem is er een sterk participatief element aanwezig dat ontmoeting en uitwisseling creëert. Bovendien is er een bijzondere aandacht voor maatschappelijke kwetsbare doelgroepen.

350.000 euro uit 5.000 bijdragen

Growfunding ontstond als een initiatief van de onderzoeksgroep MIRO binnen het studiegebied Sociaal-Agogisch Werk van Odisee. Het is het meest succesvolle crowdfundingplatform in België: liefst 73 procent van alle gelanceerde projecten haalt ruimschoots zijn doelbedrag op. Bovendien steeg de slaagratio van de projecten het laatste half jaar naar 92 procent, ondanks de recente gebeurtenissen in de hoofdstad. Het platform bestaat intussen bijna twee jaar, en in die tijdspanne zagen al 53 projecten het levenslicht. Goed voor zo’n 350.000 euro uit meer dan 5.000 bijdragen, met een gemiddelde van 70 euro per bijdrage. 

Naast le Belgomarkt, de grote parade van Hart boven Hard, het voel- en doeboek 'Sterker worden waar het pijn doet' en BX30 door jongeren uit Schaarbeek, werden al 53 projecten gerealiseerd. 

Sociaal succesmeter

Naast dat financiële succes legt Growfunding ook de nadruk op het sociale aspect. Het platform is dan ook voortgevloeid uit ‘Sociaal succesmeter’, een onderzoeksproject van de Odisee-hogeschool, Studiegebied Sociaal-Agogisch Werk. Elke financiële bijdrage zorgt ervoor dat gemiddeld twee mensen extra betrokken worden bij een projectcampagne. Zo draagt Growfunding bij tot de sociale cohesie in de hoofdstad. Growfunding koppelt de kracht van samenwerking aan de kracht van innovatie en ondernemerschap in Brussel.

‘De stedelijke inslag in combinatie met het laagdrempelige, innovatieve en verbindende karakter ervan, maken van Growfunding een boeiende praktijk voor de VGC,’ zegt Pascal Smet. ‘Growfunding houdt de vinger aan de pols in de stad en de wijken. Door dergelijke initiatieven te ondersteunen, maken we innovatieve sociaal-culturele praktijken mee mogelijk. Door de expertise te delen wordt het brede sociaal-culturele veld geprikkeld en uitgedaagd.’

‘Growfunding gelooft in Brussel en geeft Brusselaars de kans om op een positieve manier hun stad mee vorm te geven,’  zegt mede-initiatiefnemer Frederik Lamote. ‘Dankzij deze financiering slagen we er bij Odisee in om op een sociaal innovatieve manier praktijkgericht onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening te combineren in een voor de stad Brussel maatschappelijk relevant project.'