Pascal Smet opent nieuw Brussels vertegenwoordigingsbureau in Ramallah

Pascal Smet opent nieuw Brussels vertegenwoordigingsbureau in Ramallah

Hub.brussels, het Brussels agentschap voor bedrijfsondersteuning, heeft een kantoor geopend in de Palestijnse stad Ramallah. Dit kantoor zal ook Vlaamse en Waalse bedrijven bedienen, in overeenstemming met de bestaande samenwerkingsovereenkomst tussen de Gewesten.

Brussels staatssecretaris voor internationale relatie en handel Pascal Smet is momenteel samen met Rachid Madrane, de voorzitter van het Brussels Parlement, op een missie in Palestina en Israël. Hij benadrukt dat Brussel met de opening van het nieuwe vertegenwoordigingsbureau de directe handelsbetrekkingen met het bezet Palestijns gebied wil verbeteren en intensiveren en de mogelijkheden tot ontwikkelingssamenwerking wil ontwikkelen. Tot op dit moment is er geen enkel Belgisch vertegenwoordigingsbureau in het gebied. Het Brusselse bureau vormt hiermee dus een primeur.

“Als Europese hoofdstad en op één na meest kosmopolitische stad ter wereld voeren we een actief internationaal beleid om met zoveel mogelijk regio’s constructieve relaties op te bouwen. In dat kader openen we nu een Brussels vertegenwoordigingsbureau in Ramallah,” zegt Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor internationale relaties en handel.

"l’ouverture d’une représentation bruxelloise à Ramallah est symbolique à plus d’un titre  mais ma présence en tant que Président du Parlement est avant tout la traduction d’une volonté démocratique des bruxellois de soutenir la population palestienne, zegt Rachid Madrane, voorzitter van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement"

 

Het Brusselse bureau is gevestigd op dezelfde locatie als Enabel, het Belgische ontwikkelingsagentschap. Deze opening werd zeer positief ontvangen door de kamers van koophandel en de locale autoriteiten.
Ramallah is een economische en financiële centrum en de regio Ramallah en Al-Bireh wordt beschouwd als een potentiële regio voor de Brusselse ontwikkelingssamenwerking.

De drie gewesten beschikken voortaan over een plaats om bedrijven uit het bezet Palestijnse gebied te ontmoeten. Daarnaast zal er ook een extra lokale persoon worden aangeworven om de samenwerkingen in de regio verder te ontwikkelen.

In 2020 stond België op de 8e plaats in Europa wat de export van goederen naar het gebied betreft.  De ICT-sector (informatie- en communicatietechnologie) heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld, met name op het gebied van de ontwikkeling van software. Dit is een zeer belangrijke sector voor de het Brussels Gewest en haar diensteneconomie.

Het Brusselse vertegenwoordigingsbureau in Tel Aviv blijft haar activiteiten verderzetten. Israël wordt internationaal erkend als de "Start-up Nation": het land heeft het hoogste aantal startende ondernemingen per hoofd van de bevolking en het aantal ingediende octrooien per hoofd van de bevolking behoort tot de hoogste ter wereld.

Er komt geen steun voor bedrijven die actief zijn in de kolonies.
Mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking vormen een centraal onderwerp van deze missie in het bezet Palestijns gebied en Israël. De versterking van de economische banden gaat hand in hand met deze aspecten. In dat kader staan verschillende politieke ontmoetingen gepland en activiteiten rond samenwerkingen met NGO’s en ontwikkelingssamenwerking op de agenda.

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel