Pascal Smet sluit Marchantbrug Anderlecht af

Veiligheid in gedrang door slechte staat brug

Woensdag 17 december 2014 — Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet heeft op advies van Brussel Mobiliteit en na overleg met de gemeente Anderlecht de opdracht gegeven om de Marchantbrug met onmiddellijke ingang af te sluiten. Er mag geen gemotoriseerd verkeer meer over de brug, terwijl de Vaartdijk onder de brug wordt afgesloten voor alle verkeer.  

Op 10 december is er een stuk beton van de brug op een voertuig gevallen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de brug in heel slechte staat is. De betonlaag dreigt verder af te brokkelen. In elk geval is het niet langer veilig om wagens of vrachtwagens over de brug te laten rijden. Om elk risico uit te sluiten heeft minister Smet na overleg met de burgemeester van Anderlecht de opdracht gegeven om de brug af te sluiten. Fietsers en voetgangers mogen nog over de brug, gemotoriseerde voertuigen niet meer. Onder de brug wordt de Vaartdijk volledig afgesloten omdat er beton naar beneden kan vallen.

De politie en Brussel Mobiliteit zullen om 19u vanavond de nodige wegversperringen aanbrengen en een voorlopige omleiding voorzien. De komende dagen wordt bekeken of die omleiding nog kan worden verbeterd.

Minister Smet zal in januari overleg organiseren met minister-president Vervoort en de burgemeester van Anderlecht om het dossier over de toekomst van de brug herop te starten. Dan zal onder meer bekeken worden of de brug, die dateert uit 1936, wordt gerenoveerd, dan wel wordt afgebroken en vervangen.