Paspartoe in de lift: 66 procent meer gebruikers

Meer mensen in armoede vinden weg naar de vrijetijdspas

In maart 2016 kreeg Paspartoe, de vrijetijdspas voor Brussel, op initiatief van VGC-collegelid Pascal Smet een echte doorstart. Die was broodnodig: het aantal kaarthouders moest omhoog, en het systeem kon gebruiksvriendelijker en eenvoudiger. Anderhalf jaar later laat een tussentijdse evaluatie zien dat deze maatregelen hun effect hebben: Paspartoe zit in de lift.

Paspartoe, de kaart waarop je punten spaart en kortingen krijgt op culturele en vrijetijdsactiviteiten is voor iedereen toegankelijk, ook voor niet-Brusselaars. Dankzij de hervorming is er een duidelijke stijging in het aantal pashouders. Op 1 december 2017 werden 11.808 passen geteld. Dat zijn er 4.709 meer dan in 2015. We zien een snellere stijging van het aantal gebruikers bij mensen in armoede. Mensen in armoede krijgen met de Paspartoe korting op allerhande activiteiten.

Op 15 juni 2015 spaarden 2.357 kaarthouders 18.515 punten. Op 1 december 2017 steeg dit aantal tot 88.026 punten, gespaard door 6.684 personen. Naast de stijging van het aantal pashouders, wordt Paspartoe ook intensiever als spaarkaart gebruikt.

Er werden verschillende maatregelen genomen om Paspartoe te hervormen. Naast een heldere communicatie en het aanbieden van een groepspas, zijn er nu 23 nieuwe verkoopbalies en worden mobiele balies georganiseerd op evenementen zoals Autoloze Zondag, Boterhammen in het Park, Stadskriebels, seniorennamiddagen, of school-oudercontacten. Om de aansluiting bij het UiTnetwerk nog te versterken is het sinds juni 2017 mogelijk om als niet-inwoners van het Brussels hoofdstedelijk gewest een Paspartoe te verkrijgen.

Een aantal evenementen, die afgelopen jaar georganiseerd werden in het kader van Paspartoe, voor verschillende doelgroepen, zoals jongeren, mensen in armoede, gezinnen en senioren, waren een groot succes en hebben sterk bijgedragen aan een positieve beeldvorming, herkenbaarheid en promotie. De vele samenwerkingen (BPA, LASSO, Citizenne, Muntpunt, Brussels Ouderenplatform, en vrijetijdspartners) vergroten het bereik van de Paspartoe.

Het succes van de Paspartoe is natuurlijk ook afhankelijk van het aanbod. Het bestaande aanbod in de cultuur- en vrijetijdssector wordt verder uitgebreid. Met de Paspartoe kan je vanaf nu ook terecht bij UPV, Tempora-tentoonstellingen en Aventure Cinema.

Pascal Smet: “Ik ben blij dat de uitvoering van de hervorming van de Paspartoe werkt. Vooral het actieve gebruik van de pas geraakt goed ingeburgerd. Onder invloed van een geslaagde zomercampagne 2017, gerichte communicatie en een aantal spraakmakende events zien we het aantal pashouders effectief toenemen, zeker bij mensen in armoede. Jongeren tussen 13-24 jaar worden nog te weinig bereikt met Paspartoe, daar moeten we dus nog een tandje bijsteken. Maar een kleine twee jaar na de lancering van het actieplan staan we al veel verder. We blijven werken aan een boeiend en breed aanbod.”

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel