Persuitnodiging: première van de documentaire ‘Youyou in Brussel’

Persuitnodiging: première van de documentaire ‘Youyou in Brussel’

Dinsdag 7 juni om 19 uur in Cinema Palace

VGC-collegelid Pascal Smet en de Erfgoedcel Brussel nodigen u van harte uit voor de première van 'Youyou in Brussel'. De screening vindt plaats op dinsdag 7 juni om 19u in Cinema Palace in aanwezigheid van documentairemaakster Lotte Knaepen.
 

Met dit project wil de Erfgoedcel Brussel de borgingspraktijk van de YouYou Groep in de kijker zetten, die de oeroude orale traditie Zaghareed, of ‘youyou’ in het Frans, op een dynamische manier doorgeeft aan volgende generaties.

De YouYou Groep is een Brussels vocaal performance ensemble dat werkt vanuit deze trilklank. De groep maakt aangrijpende voorstellingen, bouwde een artistiek laboratorium en een overleveringspraktijk op die de stem als emanciperend en verbindend voertuig centraal stelt. Dat verhaal wordt verteld door Lotte Knaepen. In opdracht van de Erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie volgde de documentairemaakster in 2021 de groep een jaar lang. Ze werpt een blik achter de schermen van de borgingspraktijk en de artistieke creaties waarmee de groep in volle pandemie het isolement zoekt te doorbreken. Ze peilt naar motivaties en werkmethodes en rijgt de vele getuigenissen van de leden tot een veelstemmig relaas.

De avond omvat ook de presentatie van twee Brusselse makers, Luca Mattei en Christophe Albertijn, die het werk van de YouYou groep vanuit een andere blik benaderen, en daarbij gebruik maken van de film als medium en de cinemazaal als klankkast. Cineast Luca Mattei roept in zijn poëtische docu-film de integrale voorstelling van MARS op. Geluidskunstenaar Christophe Albertijn hercreëert dan weer de Parijse opvoering van hetzelfde stuk in Centre Pompidou op het surroundgeluidssysteem van de cinemazaal.

De YouYou Groep is vanaf juni langdurig in residentie in de Kaaistudio’s. Maak nu kennis met dit uniek vocaal ensemble op 7 juni in Cinema Palace.

Programma

  • 19:00 - 19:20 Onthaal en introductie door de Erfgoedcel Brussel (20’)
  • 19:20 - 19:35 Docu-film van MARS, gefilmd en geëdit door Luca Mattei (12') voor YouYou Groep, 2021
  • 19:40 - 20:10 YOUYOU IN BRUSSEL, Lotte Knaepen, documentaire film (27’) 
  • 20:10 - 20:25 GRAVES, klankinstallatie Christophe Albertijn & YouYou Groep (12') 
  • 20:25 - 20:55 Nagesprek met Lotte Knaepen, de YouYou Groep en de Erfgoedcel Brussel (30’)
  • 20:55 - 22:30 Drink

Reserveer je ticket bij de Erfgoedcel Brussel via [email protected]. De vertoning is gratis. 

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel