Pierre Pauluspark in St-Gillis volledig vernieuwd
Het volledig vernieuwde ‘Eendjespark’ verwelkomt vanaf vandaag opnieuw bezoekers
Na grote renovatiewerken die meer dan 2 jaar in beslag namen wordt vandaag het volledig vernieuwde en gerestaureerde Pauluspark, het ‘Eendjespark’ in de volksmond, opnieuw geopend voor het publiek.
"Naast het duidelijke belang van de heraanleg van een belangrijke groene erfgoedruimte voor de inwoners van Sint-Gillis, maakt het project het ook mogelijk om rond dezelfde "tuin" een brede waaier van activiteiten en generaties samen te brengen: een school, speelterreinen voor kinderen, de seniorenkring (Notre Cercle), de bowlingbaan Charles Picqué, de Jean-Jacques Gailliard Academie voor Schone Kunsten en het Pelgrimhuis.
Dit project is een zeer concrete illustratie van een van de belangrijkste politieke assen van het DNA van Sint-Gillis, namelijk de sociale cohesie," Burgemeester van St-Gillis Jean Spinette.
“Het Pauluspark – of eendjespark – is een pareltje onder de Brusselse parken en het is voor veel bewoners een noodzakelijke groene ruimte in hun dichtbevolkte stadswijk. Ik ben blij dat na 2 lange jaren het park opnieuw open is en we er weer kunnen komen wandelen, tot rust komen, samen spelen en elkaar ontmoeten. De nieuwe speeltuin met de langste glijbaan van Sint-Gillis en het nieuwe terras met een opening naar de vernieuwde Boulodrome maken van het park een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor alle leeftijden.” Zegt Willem Stevens, schepen van Stadsvernieuwing in St-Gillis.
"De renovatie van het Eendjespark gebeurde langs de ene kant met zeer veel respect voor de oorspronkelijke ziel van het park. En langs de andere kant zal het nieuwe open en hedendaagse karakter voor veel extra dynamiek zorgen. Jong en oud zal er kunnen spelen, sporten, wandelen en genieten van een drankje op het nieuwe terras van de boulodrome. Dit wordt ongetwijfeld één van de nieuwe hotspots van St-Gillis met de zomer die voor de deur staat," Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet
Het Pierre Pauluspark gelegen tussen de Parmastraat en de Munthofstraat is 1,2 hectare groot en is een prachtige oase in het dichtbevolkte centrum van Sint-Gillis. Het park is van oorsprong de Engelse tuin van het Pelgrimshuis. Het is een bijzonder gevarieerd park met trapsgewijs aangelegde vijvers, met rotstuinen en watervalletjes, met een dichte begroeiing en met een mooi niveauverschil. Het park werd beschermd in 1997. Het park heeft ook een speeltuin en in het hoger gedeelte een uitnodigende hellende grasweide. Het park begon te lijden onder het intens gebruik de laatste jaren en daarom werd er vijf jaar geleden beslist om in het kader van het wijkcontract Voorplein-Morichar het park te renoveren en te vernieuwen.
De gemeente Sint-Gillis lanceerde samen met de Brusselse bouwmeester een oproep en selecteerde zo de architecten van “Ledroit Pierret Polet” die samen met de landschapsarchitecten van “Pigeon Ochej” er in slaagden om enerzijds het park te vernieuwen en om anderzijds de erfgoedwaarde en natuurpracht te herstellen. Zo werden er 16 nieuwe bomen aangeplant, werden de rotspartijen en nagemaakte antieke ruïnes gerestaureerd en werd de (eendjes)vijver die doorkruist wordt door een kleine romantische boogbrug met watervalletjes in ere hersteld.
Dankzij deze renovatie- en vernieuwingswerken werd ook het lager gelegen deel van het park beter toegankelijk gemaakt voor personen met een handicap, werden er ook 3 nieuwe buitenpetanquebanen aangelegd en een openbaar toilet voor de bezoekers. Ook de Boulodrome werd volledig vernieuwd met een cafetaria en dankzij grote raampartijen open gemaakt naar het park en zal vanaf de start van het petanqueseizoen in september in gebruik worden genomen.
De volledige vernieuwing en renovatie bedroeg 2,7 miljoen euro en werd mogelijk dankzij de financiële middelen van het duurzaam wijkcontract Voorplein-Morichar voor 480.000 euro en dankzij een belangrijke erfgoedsubsidie van 855.000 euro toegekend door staatsecretaris Pascal Smet. De nieuwe speeltuin kon ook rekenen op een specifieke gewestelijke subsidie van 116.000 euro. De overige 1.3 miljoen euro werd door de Gemeente Sint-Gillis bekostigd.
Willem Stevens
Damiaan De Jonge