Playcation: ruimte voor spelen in de stad tijdens de zomer

Playcation: ruimte voor spelen in de stad tijdens de zomer

“Wat er ook speelt in Brussel, laat het de kinderen en jongeren zijn”

Playcation is een spel- en sportexperiment voor jong en minder jong. Verspreid over de stad komen initiatieven met een open spelaanbod. Denk aan het pimpen van verkeersvrije speelstraten, rondrijdende animatoren die spelletjes uit de oude doos aanleren of bouwspeelplekken. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) verspreid de sport- en spelmicrobe via concrete projecten en zet ook andere speelplekken met een open vakantie-aanbod in de verf. 

De VGC wil van Brussel een stad maken op kindermaat. Elk Brussels kind moet op termijn zonder begeleiding kunnen spelen of sporten in de onmiddellijke leefomgeving, liefst 365 dagen per jaar. Het project Playcation onderzoekt deze zomer op welke manier de VGC kan aanzetten tot vrij spelen.  

“Er is een mentaliteitswijziging nodig. We streven naar een Brussel op mensenmaat, waar het evident is dat elk Brussels kind het hele jaar door zorgeloos kan spelen. Buiten spelen zorgt er bovendien voor dat kinderen hun buurt en andere Brusselse ketjes leren kennen en zich er verbonden mee voelen”, aldus Pascal Smet, VGC collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd en Sport. 

Uit onderzoek dat Kind & Samenleving in 1983, 2008 en 2019 liet uitvoeren in samenwerking met de KU Leuven blijkt dat kinderen steeds minder buitenspelen. Het aantal kinderen dat speelt in straten, op pleinen en in parken neemt sterk af. Daar zijn volgens Kind & Samenleving verschillende verklaringen voor. De beschikbare ruimte om te spelen neemt af en het verkeer is toegenomen. Veel kinderen spenderen hun vrije tijd in georganiseerd verband, in een sportclub, jeugdbeweging of muziekschool of kijken naar een beeldscherm. Tijdens de vakantie gaan ze van het ene kampje naar het andere. Tuinen zijn een belangrijkere speelplek geworden, al dan niet op de obligate trampoline. Vooral in de armste wijken van Brussel is de demografische druk hoog, zijn er minder open en groene ruimte en hebben minder huizen privétuinen. Spelen in de stad is niet voor elk Brussels kind een evidentie. 

Daarom nodigen we kinderen én volwassenen uit om de publieke en semi-publieke ruimte te gebruiken voor spel en beweging. Zo beginnen we aan een mentaliteitswijziging waarbij spelen in de buurt terug normaal wordt, en dat liefst 365 dagen per jaar. Deze zomer zullen kinderen en jongeren zich kunnen uitleven in de tien speelprojecten in het Brussels Gewest. Zo zal je kunnen spelen op voormalige asfaltvlaktes in Brussel-Stad, Anderlecht en Koekelberg. Samen met Decoratelier zal je in Molenbeek heel de maand augustus kunnen meebouwen aan constructies met natuurlijke en zachte materialen. In Watermaal-Bosvoorde komt er een blotevoetenpad. Gedurende heel de zomer kan je op verschillende plaatsen aan bamboeconstructies bouwen of spelletjes van vroeger aanleren.  

Verschillende groepen kinderen zullen deze zomer onder begeleiding van de Brusselse gemeenschapscentra en onder het goedkeurend oog van BruzzKET alle locaties een bezoek brengen en kritisch onder de loep nemen. Op basis van hun bevindingen wordt er volgend jaar een projectoproep Playcation gelanceerd. 

Vind alle info op www.playcation.brussels

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel