Renovatie bibliotheek Anderlecht

VGC-collegelid Pascal Smet maakt 150.000 euro vrij

De Anderlechtse gemeenteraad besliste vorige week om de Nederlandstalige bibliotheek in de Sint-Guidostraat grondig te renoveren. Dankzij een nieuwe polyvalente zaal komt er meer ruimte voor ontmoeting. Om deze bibliotheek van de toekomst te realiseren is een budget van zo’n 300.000 euro vrijgemaakt. Op initiatief van collegelid Pascal Smet bevoegd voor Cultuur komt er 150.00 euro van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De andere 150.000 euro financiert de gemeente zelf op initiatief van de Schepen van Nederlandstalige Cultuur.

Grootste troeven van de bib zijn de centrale ligging, de grote actuele collectie, een divers activiteitenaanbod en een gemotiveerd team van elf bibliotheekmedewerkers. Het aantal bezoekers blijft groeien. De bib zal dit schooljaar meer dan 140 klassen ontvangen. Ook bij jongeren is de bib steeds populairder.

Het bibliotheekteam heeft de voorbije twee jaar samengewerkt met architecten en bezoekers om de dienstverlening te herdefiniëren en vernieuwen voor een optimale bibliotheekervaring. Voornaamste aanbeveling is om het bibliotheekgebouw, dat 25 jaar geleden werd bedacht als een klassieke uitleendienst, klaar te maken voor de toekomst in een context van digitalisering en diversiteit.

De architectuurstudie die de gemeente Anderlecht hierop lanceerde werd gerealiseerd door T'Jonck –Nils. Eind 2018 zal de aannemer worden aangeduid.

Dankzij een volledige reorganisatie van de inrichting, een luchtiger opgestelde collectie, de bouw van een patio om daglicht binnen te laten, een nieuwe balie, comfortabele en gezellige lees-, zit- en stiltehoekjes, digitale werk- en studeerplekken, een betere akoestiek, nieuwe verlichting en klimaatregeling zal de bib veel aantrekkelijker worden. Bovendien komt er een nieuwe polyvalente ruimte voor lezingen, debatten, tentoonstellingen, creatieve ateliers, filmvoorstellingen, jeugdactiviteiten en andere evenementen. Dankzij mobiel meubilair zullen er niet alleen in de polyvalente ruimte, maar ook in de bibliotheek zelf evenementen kunnen doorgaan.

“Op deze manier wordt de bib als het ware een bijkomend cultureel centrum in hartje Anderlecht en een van de meest aantrekkelijke plekken voor informatie, leesbevordering, mediawijsheid en ontmoeting in de hele regio,” zegt Pascal Smet.

In nauwe samenwerking met de vele lokale scholen, de Academie Beeldende Kunsten, de Muziekacademie, Zinnema, Gemeenschapscentrum De Rinck, het Erasmushuis, en Franstalige partners zoals Escale du Nord en Bibiothèque de l'Espace Maurice Carème zal de Nederlandstalige bibliotheek meer dan ooit het centrum van Anderlecht op de kaart kunnen zetten als the place to be voor cultuurliefhebbers.

Omdat er zoveel scholen en inwoners van de bib gebruik maken besliste het College van Burgemeester en Schepenen om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen. Tijdens de werken blijft het bibliotheekteam enthousiast klaarstaan voor gebruikers, maar wel op een andere tijdelijke locatie, in een voormalige gemeentelijke kleuterschool in het Busselenbergpark, vlakbij metrostation Veeweide. Na de werken, eind 2019, zal de bib opnieuw verhuizen naar het gerenoveerde gebouw in de Sint-Guidostraat. 

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel