Renovatie Leopold II-tunnel

Openbaar onderzoek renovatie Leopold II-tunnel gestart

Dinsdag 14 maart 2017 — In de zomer van vorig jaar werd een aanbesteding gelanceerd voor de renovatie van de Leopold II-tunnel. Intussen werd een nieuwe stap gezet met het openbaar onderzoek over de aanvraag van de stedenbouwkundige- en de milieuvergunning. Dit onderzoek loopt tot 23 maart met als doel de vergunningen voor de zomer te verkrijgen zodat de werken zoals gepland kunnen starten in 2018.

Openbaar onderzoek renovatie Leopold II-tunnel gestart

De Leopold II-tunnel is met zijn 2.5 kilometer de langste autotunnel in het Brussels Gewest en is toe aan een grondige renovatie. Naast de waterdichtheid van de tunnel en het aangetaste beton moeten ook onder meer de ventilatie, de verlichting en de signalisatie vernieuwd worden. Om de tunnel in lijn te brengen met de Europese veiligheidsvoorschriften moeten ook 17 bijkomende nooduitgangen gemaakt worden. Voor de uitvoering van deze werken heeft Brussel Mobiliteit een vergunning aangevraagd. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 23 maart in de gemeenten Ganshoren, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek en Brussel Stad. 

Het renovatieproject voor de Leopold II-tunnel werd in juli van vorig jaar gelanceerd. Momenteel bereiden de geselecteerde consortia hun offerte voor. Bedoeling is dat het Brussels Gewest een DBM-contract afsluit (Design-Build-Maintain), waarbij naast de renovatie ook het onderhoud voor de komende 25 jaar wordt voorzien.

Er is gepland om de werken te starten in 2018. De Brusselse regering besliste dat de tunnel alleen in de zomermaanden juli en augustus en ’s nachts (22 – 6u) op weekdagen afgesloten mag worden. De volledige tunnelsluitingen zijn nodig om de volledige rijweg te vernieuwen. 

Mathias Dobbels Woordvoerder at Kabinet Minister Pascal Smet