Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed

Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed

Iconisch gebouw van Paul-Amaury Michel in de Sint-Gorikswijk voortaan beschermd.

Het voorstel van Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet om Residentie Saint-Géry van de hand van de architect Paul-Amaury Michel te beschermen werd goedgekeurd door de Brusselse Regering.

Paul-Amaury Michel is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de modernistische beweging in België.

Het doorgedreven beschermingsbeleid van naoorlogse gebouwen van Staatssecretaris Smet heeft als doel om fouten uit het verleden, wanneer tal van interessante Brusselse gebouwen werden afgebroken, te vermijden.

“De grote variatie van Brussel en onze rijke geschiedenis weerspiegelt zich ook in onze architectuur. ​ Sinds de Romaanse periode, rond 1200, vind je in Brussel van vrijwel elke belangrijke architecturale periode interessante voorbeelden. zo vind je in Brussel ook tal van interessante modernistische gebouwen. In het verleden werd architecturale kwaliteit niet altijd naar waarde geschat. Prachtige gebouwen verdwenen of werden verminkt door persoonlijke keuzes die werden gepaalde door trends uit bepaalde tijdsperiodes. Die willekeur willen we in de toekomst absoluut vermijden door onze architecturale parels uit alle periodes te beschermen”, zegt Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed, Pascal Smet.

 

 

De Architect, Paul-Amaury Michel

Paul-Amaury Michel werd geboren in Brussels in 1912 en overleed ook in onze stad in 1988. Michel studeerde aan La Cambre, waar hij leerling was van Eggericx. Na zijn studies kwam hij in contact met o.a. de architecten Le Corbusier, Robert Mallet-Stevens en Pierre Chareau die zijn werk zouden beïnvloedden. Paul-Amaury Michel groeit uit tot één van de figuren van de modernistische architectuur in Brussel.
​Hij specialiseerde zich eerst op het ontwerpen van kleine appartementsgebouwen. Zijn eerste ontwerp, het ‘Glazen Huis’ in Ukkel (beschermd sinds 1998) is daarvan een bekend voorbeeld. Andere bekende ontwerpen van zijn hand zijn het appartementsgebouw in de Hogeschoollaan nr. 92 (1937) in Elsene en Residentie Clarté (1938) in de Molièrelaan nr. 292.

Nadien, vanaf 1950, legde hij zich hoofdzakelijk toe op de bouw van paviljoenen en tentoonstellingsstanden die België vertegenwoordigen op diverse internationale beurzen (Milaan, Berlijn, Boedapest, Peking enz.).

 

Residentie Saint-Géry

Residentie Saint-Géry is een uizonderlijke getuige van modernistische architectuur van de jaren 1950 in Brussel. Het gebouw werd ontworpen in 1955 en afgewerkt in 1958.
​Er heerst op dat ogenblik, na tal van moeilijke jaren, veel optimisme in de stad en dat vertaalt zich in vrolijke en kleurrijke architectuur. Brussel bereidt zich voor op Expo 58 en wil zich internationaal tonen als een stad met een moderne uitstraling. Residentie Saint-Géry is een perfect voorbeeld van dit nieuwe architecturale tijdperk, dat tot in de jaren zestig blijft duren.

Het gebouw bestaat uit zeven bouwlagen, met een handelsruimte op benedenverdieping en drie wooneenheden per verdieping. De gevels van het gebouw zijn opvallend dynamisch. Het hoekgebouw met een groot bouwprofiel op het kruispunt van de Karperbrug en de Van Arteveldestraat, tussen de Antoine Dansaertstraat en de Sint-Gorikshallen, is door zijn locatie een echt visueel en stedelijk herkenningspunt geworden voor de wijk.

 

 

Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel