Respect voor transgenders op het openbaar vervoer

Maandag 22 februari 2016 — Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet onderneemt actie om een oplossing te vinden voor de voornaamswijziging van transgenderpersonen op openbaar vervoersbewijzen. Momenteel is het niet mogelijk om de omgangsnaam van transgenderpersonen te vermelden op de MoBIB-kaart van de MIVB als deze verschilt van de voornaam zoals vermeld op de identiteitskaart. De minister wil daar verandering in brengen. 

De MoBIB-kaart is een officieel document met juridische waarde waarop nu enkel een officiële voornaamswijziging toegelaten is. Minister Pascal Smet heeft de MIVB gevraagd een oplossing te zoeken en van de kant van de MIVB werd hiertoe de bereidheid gevonden. 

Transgenderpersonen van wie de officiële naam niet overeenkomt met hun uiterlijke verschijning maken soms melding van negatieve ervaringen. Pascal Smet gaf daarom de opdracht aan de MIVB om in de opleiding van controleurs een specifiek onderdeel rond genderdiversiteit te voorzien. ‘Iedereen is welkom op het openbaar vervoer en moet zichzelf kunnen zijn,’ zegt hij.

Niet enkel de MIVB komt in aanraking met deze problematiek. In samenwerking met de NMBS, TEC en De Lijn onderzoekt de MIVB de verschillende pistes om tot een eenvormige oplossing te komen voor alle Belgische vervoersbedrijven die gebruik maken van de MoBIB-kaart.