Schuman, van rondpunt tot stedelijk plein

Heraanleg van Schuman : winnend bureau bekendgemaakt

Donderdag 7 december 2017 — Het winnende bureau voor de heraanleg van het Schumanplein is bekend. Het Deense architectenbureau COBE en het Brussels BRUT komen als winnaar uit de bus met hun ontwerp voor een open en stedelijk plein. Zo krijgt het iconisch rondpunt in het hart van de Europese wijk binnenkort een nieuw gezicht en wordt het een echte ontmoetingsruimte.

"Eindelijk krijgt dit iconisch plein wat het verdient. Vandaag nog rondpunt, morgen een open ontmoetingsplaats in een omgeving waar altijd bedrijvigheid is. Ook hier komt onze visie van een stad voor auto's naar een stad voor mensen goed tot zijn recht. Ik ben blij met deze belangrijke stap. Nu moet het bureau aan de slag om samen met de buurt, bewoners en Europese instellingen het project verder vorm te geven. " zegt Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit.

Lancering van de wedstrijd en de laureaten

Naar aanleiding van de heraanleg werd eind december 2015 een internationale wedstrijd uitgeschreven, waar meer dan 20 bureaus aan deelnamen. Uit de vijf geselecteerde deelnames koos de jury, onder leiding van de Bouwmeester, het winnend ontwerp.

Minister-President Rudi Vervoort en Minister voor Mobiliteit Pascal Smet volgden het advies van de jury en hebben vandaag de architectenbureaus COBE en BRUT officieel aangeduid om hun project verder uit te werken. COBE, gelegen in Kopenhagen, is een groot internationaal architectenbureau dat meermaals in de prijzen viel. BRUT is een jong Brussels bureau met ambitie voor kwalitatieve openbare ruimte in de stad.

"Mijn regering heeft zich ertoe verbonden om de Europese wijk te veranderen zodat de aanwezigheid van de instellingen geïntegreerd wordt in de Brusselse maatschappij om zo een hefboom te creëren voor stedelijke ontwikkeling en sociale cohesie. Ik ben blij om te merken dat de dynamiek, die gecreëerd werd in 2009 door Christian de Potzemparc en daarmee gelijklopend het Stedelijk project Wet voortgezet worden. De kwalitatieve heraanleg van het Schumanplein zal ervoor zorgen dat er een ontmoetingsplaats gecreëerd wordt waar vele Brusselaars, Europese instellingen en toeristen op hebben gewacht." zegt Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”

Weg met de rotonde, Schuman wordt een écht stedelijk plein

De algemene filosofie achter het project weerspiegelt de centrale ligging van Schuman en is gebaseerd op concentrische cirkels die terugkomen in het hele ontwerp. Het nieuwe plein wordt een komvormige ruimte met een moderne stalen structuur waar bezoekers en bewoners kunnen verpozen.

Rond het plein komt een grote voetgangerszone. Zo zal het Jubelpark verbonden worden met het plein via de Kleine Wetstraat en zal je vanuit het park tot aan het Raads- en Commissiegebouw kunnen wandelen. Autoverkeer zal dus niet meer over het plein kunnen rijden.

“Het winnende ontwerp door COBE/BRUT getuigt van zorgvuldig vakmanschap omdat het erin slaagt alle complexiteit van de opdracht in één coherent concept te vatten. Het nieuwe Schumanplein zal zowel open als herbergzaam zijn. Een verenigend ontwerp, zoals Europa zelf.” Zegt Kristiaan Borret, Bouwmeestervan het Brussels Gewest

Een nieuw symbool

De stalen constructie zal aan de onderkant het plein weerspiegelen en wordt zo een unieke plek met zicht op de stad. Het Schumanplein wordt zo een ideale plaats voor de organisatie van activiteiten en evenementen.

“Het Schumanplein staat symbool voor het hart van de Europese besluitvorming. Na jaren verwaarloosd te zijn verdient deze iconische plek een kwalitatief hoogstaande heraanleg die beantwoordt aan de verwachtingen van de 500 miljoen Europese burgers , en in het bijzonder van de 1 miljoen Brusselaars. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat het Gewest deze beslissing heeft genomen”, verklaart Alain Hutchinson, Commissaris voor Europa van het Brussels Gewest.

 

Het bureau krijgt nu de opdracht haar visie verder uit te werken en dit in participatie met de bewoners en de Europese instellingen. Bedoeling is om in de loop van volgend jaar de concrete plannen uit te werken om vervolgens een vergunning in te dienen. Als alles goed gaat moeten de werken in het eerste semester van 2019 starten.

Het uitgetrokken budget bedraagt 7,78 miljoen euro waarbij het Gewest verantwoordelijk is voor de uitwerking van het project en Beliris de werken zal uitvoeren.