Startschot nieuwbouw Candelaershuys en Lotus in Ukkel

VGC-college geeft aftrap voor nieuw gemeenschaps- en lokaal dienstencentrum

Zondag 17 januari 2016 — Brussels minister Pascal Smet en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets hebben vandaag samen met de voorzitters van het Candelaershuys en de Lotus het startschot gegeven voor de bouw van een nieuw gemeenschapscentrum en lokaal dienstencentrum in Ukkel. Er werd hiervoor 2,8 miljoen euro vrijgemaakt.

Het gemeenschapscentrum en het lokaal dienstencentrum worden op een nieuwe locatie in de Egide van Ophemstraat ondergebracht. Voor het gebouw en het inrichtingsproject is ongeveer 2,8 miljoen euro nodig. Pascal Smet, binnen de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor gemeenschapscentra, heeft daarvan 1,7 miljoen euro voorzien. Voor de resterende 1,1 miljoen euro maakte VGC-collegelid Bianca Debaets, bevoegd voor Welzijn, middelen vrij. 

Voor het nieuwe centrum werd een casco aangekocht binnen een groter nieuwbouwproject. Architecten Rossaert en Thiers hebben de plannen voor de inrichting van deze casco getekend. De architecten hebben de ruimtes zo ontworpen dat ze gemakkelijk aanpasbaar zijn aan de verschillende functies van het centrum. Adrien Lucca zorgt voor de kunstintegratie in het nieuwe centrum. Het nieuwe gebouw wordt opgeleverd in de herfst. De heropening van het centrum is voor begin 2017. 

Gemeenschapscentrum verhuist naar andere wijk  

Het gemeenschapscentrum vestigt zich in een cultureel en socio-economisch verschillende wijk in Ukkel. Via een grootschalig participatief traject, Candel 2.0, wil het centrum zich in deze nieuwe diverse omgeving verankeren en tegelijk ook de huidige bezoekers blijven betrekken. Met het project Café Idee worden bezoekers en de nieuwe wijk maximaal betrokken bij de invulling van de toekomstige werking. 

'Het gemeenschapscentrum krijgt onderdak in een modern en multifunctioneel gebouw. Ik ben er zeker van dat dankzij de meertalige brede werking zowel de huidige als nieuwe bezoekers hun weg naar het Candelaershuys zullen kunnen vinden', reageert Pascal Smet enthousiast tijdens de eerstesteenlegging. 'Het Candelaershuys staat bekend om een sterke concertprogrammatie. Die traditie willen ze ook in het nieuwe centrum en met het deels nieuwe publiek voortzetten. Daarnaast blijven ze ook een vooruitstrevend cultureel programma brengen'.

Dienstencentrum voor de Brusselse senioren 

'We willen met de VGC een sterke werking uitbouwen voor de Brusselse senioren. Doel moet zijn dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven waar ze het gelukkigst zijn: in hun eigen huis of appartement’, vertelt Bianca Debaets. ‘Het lokaal dienstencentrum Lotus in Ukkel zal daartoe bijdragen door activiteiten te organiseren waarop senioren elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ondersteunen. De nieuwe gebouwen zullen de werking van Lotus een duwtje in de rug geven, daar ben ik zeker van’, besluit Bianca Debaets.

 

 

Copyright Rossaert en Thiers
Copyright Rossaert en Thiers
Copyright Rossaert en Thiers
Copyright Rossaert en Thiers
Copyright Rossaert en Thiers
Copyright Rossaert en Thiers
Copyright Rossaert en Thiers
Copyright Rossaert en Thiers
Kunstwerk Adrien Lucca - Copyright Adrien Lucca