StaycationBXL bezorgt Brusselaars een onvergetelijke zomervakantie

StaycationBXL bezorgt Brusselaars een onvergetelijke zomervakantie

Goedkeuring projecten tweede ronde

De tweede ronde van de VGC-projectoproep Staycation BXL werd vandaag afgesloten. Collegelid Pascal Smet keurt 67 procent van de 127 ingediende projecten goed – voor een totaalbedrag van ruim 420.000 euro. 85 initiatieven zullen Brusselaars die deze zomer thuisblijven in augustus een onvergetelijke staycation bezorgen. Tijdens de eerste ronde van de projectoproep werden eerder al 94 projecten goedgekeurd voor een totaalbedrag van bijna 600.000 euro. In totaal gaat het over een bedrag van 1 miljoen euro voor StaycationBXL-projecten deze zomer. 

De staycation-projecten zijn verspreid over alle gemeenten van het Brussels Gewest. Sommige overschrijden de gemeentegrenzen, of strekken zich uit over het hele gewest. Zo wordt bijvoorbeeld het water uit het zwembad van Elsene, dat tijdelijk gesloten is, gerecupereerd voor een artistieke pop-up waterloop met, voor en door de buurt. Workshops en een buurtfeest nemen de (voetgangers)brug ter hoogte van de Pierre Marchantstraat in Anderlecht in. Er is een pop-up leesbar in de tuin van de bibliotheek van Ukkel. En Yoga for All in parken en op overdekte locaties in verschillende Brusselse gemeenten. 

Het gaat om jeugd-, cultuur, sport en vrijetijdsactiviteiten. Zowel organisaties als individuele Brusselse kunstenaars krijgen de kans om hun zomerproject te realiseren. Projecten uit de eerste ronde vinden nu al plaats. Zo wordt er momenteel gekajakt voor een proper kanaal en zie je verspreid over heel het gewest vitrines opgefleurd door een aantal raamkunstenaars. De projecten zijn divers en vaak erg origineel.

Ook individuele Brusselaars krijgen dankzij de oproep de kans om straatfeesten en speelstraten te organiseren. Bijvoorbeeld Brr’Chaud in Schaarbeek of Rue Vanderjeux in Koekelberg/Jette. Ben & Mo op de Chariot zijn twee muzikale Brusselaars die deze zomer met een mobiel muziektheater langs woonzorgcentra trekken. 

“Ik geloof in de kracht van de geëngageerde burger die met kleine initiatieven het verschil kan maken en voor een grote leefbaarheid van de buurt kan zorgen. Heel veel burgers engageren zich op dagelijkse basis om hun stad tot een betere plek te maken, dat is ons ware kapitaal, en dat engagement zie ik met StaycationBXL volop terugkomen binnen de ingediende dossiers.”

“Organisaties en Brusselaars hebben flink hun best gedaan om iets origineels te bedenken voor andere Brusselaars die hun vakantie in onze stad doorbrengen: van uitstapjes naar een waardevol maar weinig bekend plekje, spelen die clubs uitdagen elkaar te bekampen, een uitnodiging voor een typische dansvoorstelling uit een ver land, een wandeling naar een bijzondere wijk aan de andere kant van de stad, … de verbeelding heeft in Brussel de vrije teugel gekregen. Dat moet uitmonden in een onvergetelijke staycation!” zegt collegelid Sven Gatz. 

“Samen met al die organisaties stomen we Brussel klaar voor een fijne zomer, aangepast aan de nieuwe realiteit. Het wordt een uitgebreid, fijnmazig zomeraanbod in de verschillende wijken, dat tegelijk ook de relance van Brussel ondersteunt. We maken daarvoor extra publieke ruimte vrij voor de Brusselaars via speelstraten, woonerven en autoluwe zones. Dankzij de uitstekende samenwerking kunnen we deze zomer het verschil maken voor veel Brusselaars,” zegt VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt.

We doen beroep op jonge Brusselse amateurfotografen: Kamilia Hsaine leerden we kennen via het À Fonds-project van Lowkey Radio, Kenzo Van Cotthem was actief in jeugdcentrum Aximax.

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel